• 04/04/2013
  • |     BB

Belgische Gubbels ontwikkelt unieke productiemachine voor betonblokken

‹Dit is Belgisch› De producent van betonblokken Gubbels uit Maasmechelen ontwikkelde samen met Duitse ingenieurs een betonpersmachine die 700 blokken per dag voortbrengt. Uniek in de wereld.

Trefwoorden: #Aquafin, #Carmeuse, #Electrabel, #GDF Suez, #geiss, #gubbels, #masterbloc, #NMBS, #promags, #SITA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gubbels, Matthieu Gubbels, let op de betonblokken op de achtergrond )

ENGINEERINGNET.BE – Gubbels ontwikkelde in het verleden al zogenaamde 'masterblocs', blokken waarmee zeer snel – naar analogie van Lego-blokken – muren en wanden kunnen opgetrokken worden.

Tot nu gebeurde de productie manueel, met een output van om en bij 400 blokken per dag. Samen met twee Duitse ingenieurs - Mathias en Reinard Geiss – bedacht Gubbels een machine die volautomatisch tot 700 blokken produceert. Goed voor een investering van 4 miljoen euro.

Zaakvoerder Mathieu Gubbels: "Het resultaat is een proces dat we Promags noemen, de installatie zelf hebben we laten bouwen. Er bestaat dus maar één exemplaar van in de wereld en we hebben dit onlangs geïnstalleerd en laten proefdraaien. Per minuut komt er een masterbloc van 1.000 kg van de band."

"Onze productie is volledig geautomatiseerd en computergestuurd met robots die voor het vervoer zorgen. Bovendien kunnen we onze betonpers alle vormen van betonblokken aan tussen 1800x1000x600mm.”

“Wij staan redelijk sterk met ons concept”, gaat Gubbels verder. “We zijn marktleider met masterblocs in Europa en doen alles zelf: productie, leveren en opstapelen. We hebben grote orders uitgevoerd voor o.a. de NV De Scheepvaart, de NMBS, Aquafin, SITA, Suez Electrabel, havens zoals Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam."

"Voor Carmeuse bouwden wij muren van 14m hoog. Ook de landbouw is een grote afnemer voor mestkuilen en silo’s."

Nog een opsteker: In het Engelse Chesterfield mocht Gubbels onlangs een prijs in ontvangst nemen voor het 'meest groene bouwproject' met zijn 'rapid-walling-system' zoals de Engelsen het Lego-achtige masterbloc-systeem noemen.


ACHTERGROND
Het familiebedrijf Gubbels heeft al zestig jaren betonactiviteiten op de teller staan. De onderneming produceert hoofdzakelijk beton- en argexblokken, potten en balken (vloersystemen), soundblocs en recent hoofdzakelijk Masterblocs. Met achttien personeelsleden in dienst draait Gubbels een omzet van zowat 8 miljoen euro.