• 08/04/2013
  • |     BB

193 testrijders elektrische voertuigen delen hun bevindingen mee

Onderzoeksinstelling iMinds verzamelde 11 maanden lang de ervaringen van 193 testrijders. Na afloop bleek de helft niet bereid méér te betalen voor een elektrisch dan voor een conventioneel voertuig.

Trefwoorden: #iminds, #imove, #Proeftuin Elektrische Voertuigen, #umicore, #vliegen, #Vrije Universiteit Brussel

Lees verder

research

( Foto: Flanders Drive, Jan Vliegen )

ENGINEERINGNET.BE -- iMinds heeft de voorlopige resultaten van iMove, één van zijn onderzoeksprojecten, voorgesteld. iMove is één van de grootste pilootprojecten met elektrische voertuigen in Europa en onderdeel van de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen.

In een periode van 11 maanden werden via dataloggers de gegevens verzameld van 106 testvoertuigen. In deze periode zijn meer dan 50.000 trips geregistreerd, en samen zijn ze 14 keer de wereld rondgereden (556.000 km). De elektrische wagen met het grootste aantal kilometers op de teller legde 28.524 km af.

De testrijders - in totaal 193 gezinnen - kregen niet alleen tien weken lang een elektrisch voertuig ter beschikking, maar ook een oplaadpunt thuis (geïnstalleerd door Infrax). Zowel voor als na de test peilde de Vrije Universiteit Brussel naar de opinie en verwachtingen van de testrijders.

Uit die bevraging bleekt dat de testrijders na afloop in de eerste plaats de lage kost per gereden kilometer weten te waarden. Ze hechten ook veel belang aan overheidspremies.

De mogelijkheid tot thuisladen wordt eveneens als belangrijk voordeel ervaren. Het aspect 'milieuvriendelijkheid' sluit de top 4.

Maar er zijn ook negatieve punten, voornamelijk de aanschafprijs en het te kleine bereik. Coördinator Jan Vliegen (Umicore): “De kostprijs en de actieradius van het EV vormen nog een werkpunt. De batterij speelt hierin een belangrijke rol, en daar wordt hard aan gewerkt, via het gebruik van goedkopere en nog betere materialen en het verbeteren van de energie-inhoud. De EV’s van de toekomst zouden zo goedkoper kunnen worden, met een grotere actieradius.”

Bijna driekwart (73%) vindt laadpunten voor traag laden – in 6 à 8 uur - op openbare plaatsen niet nuttig, en zowat 80% verkiest als tweede laadpunt het werk.

Voor de overheid vallen er alvast flink wat lessen te trekken: de deelnemers verwachten dat die investeert in stimulansen voor de aankoop van een elektrisch voertuig, in standaardisatie van laadinfrastructuur en in de installatie van (enkel) publieke snelladers.


QUOTES
Jan Vliegen, Senior Vice-President Cobalt and Specialty Materials bij Umicore, coördinator van iMOVE: “De activiteiten op het iMOVE platform lopen nu ruim een jaar en de verwachtingen worden goed ingelost. De investeringen zijn nagenoeg op peil, de proefprojecten van onze partnerorganisaties lopen zoals gepland en er is een ruime rijervaring opgedaan.”

ACHTERGROND
Verwachtingen van de testrijders na de testperiode:
- 70 % verwacht een EV met actieradius van 200 à 300 kilometer
- 85 % vindt het laden thuis (de voornaamste laadplaats) eenvoudig; de laadtijd van 6 à 8 uur blijkt aanvaardbaar
- De wagen laden onderweg mag voor 23% tot 15 minuten duren en voor 34% tot 30 minuten
- 73 % vindt laadpunten voor traag laden (6 à 8 uur) op openbare plaatsen niet nuttig
- 4/5 had geen laadpunt op het werk, maar beschouwt dit wel als tweede voornaamste laadplaats

Testgebruikers waarderen gebruiksvriendelijkheid van het geteste EV:
- 90% is tevreden over het versnellingsvermogen, 85% over de maximale snelheid en 70% over de wegligging; 4 op 5 testrijders overweegt de aankoop van een EV binnen de 6 jaar.
- De helft is niet bereid meer te betalen voor een EV dan voor een vergelijkbaar conventioneel voertuig, 21% is wel bereid om €2500 meer te betalen.