• 08/04/2013
  • |     BB

A Perfect Storm: 16,6% meer faillissementen in eerste kwartaal 2013

‹Aantal faillissementen in België stijgt met 16,6% in eerste 3 maanden›, meldt Graydon. ‹Bovendien neemt het aantal nieuw opgerichte ondernemingen gestaag af. Dat vernietigt bedrijfswaarde›.

Trefwoorden: #faillissement, #faling, #graydon

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – 'A perfect storm', zo betitelt de leverancier van handelsinformatie Graydon de faillissementscijfers van het eerste kwartaal 2013. In totaal waren er 3.154 falingen, of 16,6 percent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

'Opvallend hierbij is dat', aldus Graydon, 'daar waar de stijging zich tot voor kort louter in Vlaanderen situeerde, nu ook de andere landgedeeltes volop in de klappen delen'. Dat vertaalt zich naar +10% meer faillissementen in Vlaanderen, +19% in Wallonië en +25% in Brussel.

Sectoraal krijgt de bouwnijverheid de grootste opdoffer (+31%), gevolgd door de kleinhandel (+22%) en de zakelijke dienstverlening (+23%).

Ook qua jobs is het plaatje verre van rooskleurig: in de eerste drie maanden kwamen daardoor 6.932 jobs op de helling te staan. Dit is in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met +13,3%.

'In Vlaanderen kennen we ten opzichte van het eerste trimester van verleden jaar een stijging van het aantal door faillissement in vraag gestelde jobs met +37%', aldus Graydon. 'In Brussel is de schade beperkt tot +22% en in Wallonië is zelfs sprake van een daling met -12%.'

De informatieleverancier in zijn rapport: 'De verdere stijging van steeds meer grote vennootschappen die over de kop gaan, gecombineerd met steeds meer sluitingen en herstructureringen, belast onze economische evolutie.'

'Bovendien neemt het aantal nieuw opgerichte ondernemingen gestaag af. We leven in een situatie waarbij meer bedrijfswaarde wordt vernietigd dan gecreëerd.'