• 09/04/2013

Shell gaat honderden miljoenen euros in nieuwe technologie investeren (+video)

De investeringstak van Shell gaat in de komende zes tot acht jaar geld stoppen in opkomende technologiebedrijven die innovaties aanleveren om hun olie- en gaswinning te verbeteren.

Trefwoorden: #gaswinning, #Glasspoint Solar, #investering, #oliewinning, #Shell

Lees verder

Nieuws

( Foto: GlassPoint Solar )

ENGINEERINGNET -- Shell Technology Ventures (STV) heeft onlangs een tweede fonds opgericht dat enkele honderden miljoenen euros gaat investeren in het ontwikkelen van nieuwe technologie. Het precieze bedrag dat het fonds wil ophalen is nog niet bekend, dat hangt onder meer af van hoeveel investeringsmogelijkheden er zijn.

Het fonds specialiseert zich onder meer in slimmere exploratie processen, verbeterde extractie technieken, en de inzet van hernieuwbare energie bij de winning van olie en gas. Onlangs investeerde het fonds als eerste $26 miljoen in het Californische bedrijf GlassPoint Solar. Dit bedrijf ontwikkelde een proces om met zonnewarmte stoom te maken om zo de laatste beetjes olie uit een veld te halen. Momenteel staat een demonstratiefabriek in Oman.

Andere gebieden waar STV interesse in heeft om te innoveren zijn: gasproductie en conversie, geologische data verwerking, Enhanced Oil Recovery, waterzuivering, boortechnologie; de lijst is lang en beslaat eigenlijk elk terrein waar Shell werkzaam op is.

Shell stelt dat ideeën van buiten de organisatie van cruciaal belang zijn voor hun R&D. Doel is om innovaties uit te ontwikkelen en zo snel mogelijk commercieel toe te passen. Partners krijgen toegang tot hun technische experts, onderzoekscapaciteit en andere zakelijke partners. Ook is het bedrijf in staat om veldproeven te regelen en de eerste klant te worden van startende bedrijven om zo de technologie commercieel bereikbaar te maken.

Bedrijven worden aangemoedigd om hun voorstellen via het proces in te dienen zoals uiteengezet op www.shell.com/techventures.

Dit filmpje laat zien hoe de techniek van GlassPoint Solar werkt.


(LH)