• 10/04/2013

Subsidie van 3 miljard euro voor duurzame energie (+video)

Ondernemers kunnen aanspraak maken op geld uit het potje van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) van de Nederlandse overheid. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Trefwoorden: #Agentschap NL, #biomassa, #subsidie, #windenergie, #zonneënergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap.nl )

ENGINEERINGNET.NL -- In nog geen week tijd zijn er al meer dan 100 aanvragen ingediend voor windmolenparken, vergistingsinstallaties, biomassaketels, zonne-energie en duurzame warmte projecten.

Met deze plannen willen groene ondernemers net zoveel duurzame energie opwekken als 200.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wordt beheerd door het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het beschikbare budget is €3 miljard in 2013.

Ondernemers die zich als eerste aanmelden maken de meeste kans op subsidie voor hun plannen. Let op: het geld wordt pas gegeven als projecten daadwerkelijk duurzame energie produceren.

Tot 13 mei 2013 krijgen groene ondernemers voorrang als ze genoegen nemen met een bedrag van maximaal 7 eurocent/kWh voor elektriciteit, 48,3 eurocent/Nm3 voor groen gas en 19,4 euro/GJ voor aardwarmte.

In volgende rondes wordt het bedrag in stapjes verhoogd, maar neemt de kans op steun af. Met deze eerste ronde is namelijk al bijna de helft (€1,3 miljard van €3 miljard) van het budget vergeven.

Nieuwe categorieën in de regeling van 2013 zijn: geothermie warmte met een diepte van tenminste 2700 meter; renovatie van waterkrachtinstallaties; groen gas productie bij AWZI/RWZI; mestmonovergisters groen gas en WKK.

De komende tijd gaat Agentschap NL, de organisatie die de SDE+ uitvoert, de ingediende projecten beoordelen om vast te stellen of aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan.

Aanvragen kunnen tot 19 december 2013 worden ingediend.

Klik hier voor meer informatie.


(LH)

Video: