• 10/04/2013
  • |     BB

Tepco pompt water terug naar lekkende reservoirs van Fukushima-centrale

Tepco pompt radioactief water in boorputten terug naar twee lekkende ondergrondse reservoirs van de nucleaire Fukushima-centrale in Japan. Het bedrijf wil nu bovengrondse tanks installeren.

Trefwoorden: #Fukishima, #nucleair, #radioactief, #Tepco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tepco )

ENGINEERINGNET – In twee van de zeven ondergrondse reservoirs met radioactief gecontamineerd water heeft Tepco, de Japanse exploitant van de Fukishima-centrale, lekken vastgesteld. In de zeven reservoirs is het water opgeslagen dat werd gebruikt om de smeltende brandstofstaven na de aardbeving en de vloedgolf in maart 2011 af te koelen.

'De tanks lekken al zeker sinds vorige week zaterdag (redactie: 6 april 2013), maar mogelijk zelfs langer', aldus het Japanse bedrijf in een statusrapport. In het weggelekte water van reservoir 2 werden naar verluidt 'relatief hoge radioactieve concentraties' aangetroffen. Om dat verder te onderzoeken is Tepco momenteel bezig met het afgraven van de grond rond het reservoir om een visuele inspectie van het lek uit te voeren.

De lekken hebben intussen mogelijk het grondwater in de omgeving van de centrale besmet, maar volgens Tepco hebben monsternames in het grondwater nabij de reservoirs enkel radioactiviteit 'onder de detectielimiet' aangegeven. Tepco hanteert een detectielimiet van 20 becquerel per liter.

Evenmin is duidelijk of het weggelekte water de zee bereikt heeft. Daarvoor zijn proefboringen aan de gang, die de volgende dagen zullen worden voortgezet, aldus Tepco in het rapport.

Het Japanse bedrijf heeft nu tijdelijk pompen in de boorputten rond de reservoirs gehangen om het water via die weg terug naar de twee lekkende reservoirs, de nummers 1 en 2, te versassen.

Het plan is nu bovengrondse tanks te installeren om het water uit de reservoirs in op te slaan, maar tot het zover is blijven de pompen draaien. Wanneer die tanks er zullen zijn, is al evenmin duidelijk.