Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Duitse concern investeert in Britse Hull 190 miljoen euro in nieuwe plant voor rotorbladen van offshore windturbines. Goed voor minimaal 1.000 nieuwe banen.

Trefwoorden: #David Cameron, #economie, #edf, #hull, #investering, #sharp, #siemens, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens, nieuwe site op Green Port Hull industrieterrein )

ENGINEERINGNET – De Duitse engineeringgroep Siemens heeft voor het Verenigd Koninkrijk gekozen om een productieplant voor de rotorbladen van windturbines te bouwen.

Het nieuws zal deze namiddag bekendgemaakt worden door Brits premier David Cameron en Michael Sues, CEO van de energietak van Siemens.

Sues windt geen doekjes om de reden waarom voor het VK gekozen is: "Wij investeren in markten met een stabiele economie die ervoor zorgen dat onze fabrieken op volle capaciteit kunnen werken. Het Britse energiebeleid schept een gunstig klimaat om de offshore windenergie tot volle ontplooiing te laten komen."

De Britse regering voert een beleid waarin offshore windenergie een belangrijke plaats inneemt. Dat is ook Siemens niet ontgaan. Zo verdubbelde bijvoorbeeld het geïnstalleerde vermogen er in twee jaar tot 10GW. Tegen 2020 moet dat 14GW worden en voor de langere termijn zitten verschillende projecten voor in totaal meer dan 40GW in de pijplijn.

Siemens is overigens een sterke marktspeler in het VK. Het heeft er meer dan 2.200 turbines draaien – zowel on- als offshore – voor een totale capaciteit van zowat 5.000MW. Dat is méér dan de helft van alle turbines in Groot-Brittannië samen.

De nieuwe fabriek in Hull zal naar verwachting tegen de zomer van 2016 operationeel zijn en midden 2017 op volle capaciteit produceren. In totaal zal het project- inclusief de civiele bouwwerken – een slordige 371 miljoen euro kosten.


COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
Waarom in het VK en bijvoorbeeld niet in Nederland of België? In verleden trokken verschillende energie-stakeholders al aan de alarmbel: Europa heeft géén sluitende visie over waar het met zijn energiebeleid naar toe wil. Deze onzekerheid weerhoudt veel financiële spelers en ondernemingen ervan te investeren in nieuwe energie-infrastructuur op het Europese continent. Dat geldt niet alleen voor zonne- en windenergie, maar ook bijvoorbeeld voor biobrandstoffen.

Groot-Brittannië daarentegen zet (onder meer) stevig in op windenergie. Het grote pluspunt is dat de beleidsmakers er duidelijke keuzes gemaakt over waar ze naar toe willen. In dat stabiele klimaat kunnen ook producenten - zoals Siemens, maar ook Sharp, Total of EDF (zie leestips hieronder) - een eigen toekomststrategie ontwikkelen én investeringen plannen.