• 12/04/2013

Rotterdamse regenradar moet stedelijke neerslag exact meten

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben gezamenlijk opdracht gegeven voor de bouw van een regenradar.

Trefwoorden: #buien, #onderzoek, #radar, #regen, #TUDelft

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, De Delftse Poort )

ENGINEERINGNET.NL -- De regenradar.wordt op het dak van het kantoorgebouw Delftse Poort aan het Weena geplaatst. De regenradar brengt zeer precies de stedelijke neerslagpatronen in kaart, wat helpt om wateroverlast en -schade te voorkomen.

Met de aanschaf van de regenradar werken de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland mee aan het Europese project RainGain. De TU Delft heeft een leidende rol in dit internationale onderzoeksproject.

De regenradar die nu wordt gebouwd, is gespecialiseerd in lokale neerslagmeting. Neerslagpatronen in de stad kunnen hierdoor veel nauwkeuriger worden gemeten en het stedelijke waterbeheer kan daardoor beter en efficiënter worden ingericht.

De gegevens kunnen bijvoorbeeld worden toegepast voor de slimme sturing van gemalen, het inzetten van waterberging, zoals de waterpleinen, en een lokaal weerbericht.

De regenradar die in Noordwijk wordt gebouwd door SSBV Aerospace & Technology Group zal naar verwachting in november 2013 opgeleverd worden.

Voor een optimale waarneming en registratie moet de regenradar zo hoog mogelijk worden geplaatst. De regenradar komt daarom te staan op het dak van het kantoorgebouw van de Nationale Nederlanden aan het Weena.

De eigenaar van het kantoorgebouw Delftse Poort - CBRE Global Investors - stelt de plaats op het dak van het kantoorgebouw ter beschikking. Huurder Nationale Nederlanden levert gratis de benodigde stroom.

De Rotterdamse regenradar maakt deel uit van het brede Europese project RainGain. In dit project werken de universiteiten Imperial College Londen, Ecole des Ponts Paris Tech, de Katholieke Universiteit Leuven en de TU Delft vier jaar samen met andere partijen aan het toepassen van een nieuw type regenradar.

Voor het gehele Europese project is 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar; het project is gefinancierd via het INTERREG IVB North West Europa Programma.

Leider van het RainGain project is onderzoeker Dr. Marie-claire ten Veldhuis van de TU Delft: ‘De regenradar helpt waterbeheerders om het verleden beter te begrijpen en om de toekomst beter te voorspellen.’

Het doel van dit project is het verkrijgen van gedetailleerde gegevens over piekneerslagen en wateroverlast op stedelijke schaal. Dit is een schaalniveau waarvoor zulke informatie tot op heden ontbrak. Met de metingen kunnen de watersysteemmodellen nauwkeuriger en effectiever werken.

Regenradars zijn de enige meetinstrumenten die neerslagmetingen op de benodigde tijd- en ruimteschalen kunnen leveren die voor dit doel nodig zijn. Deze techniek is pas recent ontwikkeld tot op het detailniveau dat voor stedelijk gebied nodig is.

Recente ontwikkelingen in de radartechnologie hebben verschillende soorten toepassingen van regenradar in steden mogelijk gemaakt. De beste toepassing hangt samen met de radartechniek en het stedelijk gebied waar de radar wordt geplaatst.

Van belang is de Europese samenwerking en dat binnenkort ook in Parijs een nieuwe regenradar wordt geïnstalleerd. Andere typen radartechnologie worden getest in London en Leuven, zodat de neerslagmetingen in die steden goed met elkaar vergeleken kunnen worden.


(GL)