• 15/04/2013
  • |     BB

Gentse Bio Base Europe mag Noordwest-Europees bioproject (mee) coördineren

Bio Base Europe mag drie jaar lopende ‹Bio Base NWE›-project van Europese Commissie coördineren. KMO's krijgen subsidies om biogebaseerde technologieën te testen in de Gentse pilootfabriek.

Trefwoorden: #biobase, #Bio Base Europe, #Bio Base NWE, #biogebaseerd

Lees verder

research

( Foto: KVP )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie lanceert 'Bio Base NWE', een 3-jarig project om de groei van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa (NWE) te stimuleren. Goed voor 6,2 miljoen euro, te besteden in Noordwest-Europa.

Voor België gaat de coördinatie naar Bio Base Europe, de koepelorganisatie boven Bio Base Europe Pilot Plant in Gent en Bio Base Europe Training Center in Terneuzen.

Naast België wordt het budget verdeeld ons vier andere centra in Nederland, Ierland, Groot-Brittannië en Duitsland.

Het project moet KMO’s helpen hun weg te vinden naar biogebaseerde technologieën. Dat betekent: om nieuwe ideeën om te zetten in vermarktbare producten.

Voor de Belgische kant van het verhaal kunnen de KMO's concreet beroep doen op de pilootfabriek in de Haven van Gent om hun innovatieve biogebaseerde technologieën te laten proefdraaien, en daarvoor ook financiële steun ontvangen van Europa.

'Onze pilootfabriek zal ook selectief investeren in nieuwe apparatuur voor beloftevolle processen en zo verdere groei promoten,' aldus de koepelorganisatie in een mededeling.

“De biogebaseerde economie kan tegen 2020 meer dan twee triljoen euro uitmaken van de Europese economie. KMO’s spelen een vitale rol in het realiseren van deze cijfers,” zegt Dr. Lieve Hoflack, Manager van het Bio Base NWE project.

“Biogebaseerde producten zijn een groeiende markt voor KMO’s actief in de productie van chemicaliën, plastiek, detergenten, papier, pulp, energie, voeding, veevoeder, textiel en medicijnen."

"Vele KMO’s hebben het echter moeilijk om de kloof te overbruggen tussen nieuw ontwikkeld wetenschappelijk onderzoek en het uiteindelijk op de markt brengen van een nieuw product,” voegt ze er aan toe.

Hoeveel het budget voor België precies bedraagt, werd niet meegedeeld.

ACHTERGROND
Noordwest-Europa is naar verluidt de regio bij uitstek om het leiderschap op te nemen in de groeiende biogebaseerde economie. Traditiegetrouw vinden een aantal prominente onderzoeksinstellingen én toonaangevende chemische industrieën er onderdak. Bovendien zijn ook KMO’s sterk vertegenwoordigd in deze regio, wat heel wat groeipotentieel biedt.


LEES OOK
Vlaams-Nederlandse kweekfabriek voor biochemie – artikel