• 16/04/2013
  • |     BB

Gezien in Hannover: BionicOpter, de bionische libel van Festo (+video)

Na de SmartBird in 2010, zijn de onderzoekers van Festo's ‹Bionic Learning Network› nog een stapje verder gegaan: ze hebben een gerobotiseerde libel gebouwd. Ronduit schitterend!

Trefwoorden: #bionicopter, #bionisch, #festo, #mechatronica, #smartbird

Lees verder

research

( Foto: Festo/YouTube )

ENGINEERINGNET – Het Duitse Festo, in het gewone leven een fabrikant van pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, heeft er een goede gewoonte van gemaakt elk jaar op Hannover Messe uit te pakken met een mechatronisch hoogstandje van toegepast onderzoek, zeg maar hightech engineering.

Dat is anders dan bij andere fabrikanten, die in de meeste gevallen 'gewoon' nieuwe producten voorstellen, met het doel er zo snel mogelijk zoveel mogelijk van te verkopen. Festo doet dat ook wel, maar presenteert tegelijk schitterende mechatronische realisaties uit zijn 'Bionic Learning Network', een netwerk waarin het bedrijf met onderzoekspartners zoals hogescholen en universiteiten samenwerkt. Een voorbeeld van de zo geprezen 'Open Innovatie'.

De 'BionicOpter' die dit jaar werd losgelaten op het bezoekerspubliek, is een ultralicht vliegend object. Het mechatronische ontwerp gaat nog een stapje verder dan de in 2010 voorgestelde bionische vogel, de 'Smartbird', doordat het - net als zijn natuurlijke tegenhanger - in alle richtingen kan vliegen en veel complexere bewegingen kan uitvoeren.

Zo kan de bio-libel elke vleugel apart en onafhankelijk bewegen, waardoor hij bruuske bewegingen kan maken tijdens het draaien, versnellen en zelfs achteruit kan vliegen.

De engineering achter de BionicOpter valt niet te onderschatten: het is al een hele prestatie als ingenieurs er in slagen om alle mogelijke bewegingen van een helikopter, vliegtuig of zweefvliegtuig in één supercompact model onder te brengen, laat staan de vlucht van een wispelturige libel na te bootsen.

De frequentie van de vleugelslagen, de amplitude en de invalshoek worden bepaald door elektronica en software. De ‘piloot’ moet enkel de libel sturen via een smartphone, zonder rekening te houden met de vertaling naar de complexe bewegingen.

De principes van ultralichte bouw zijn op alle niveaus naar verluidt rigoureus toegepast. Ondanks de spanwijdte van 63 cm en de lichaamslengte van 44 cm weegt deze libel slechts 175 gram, laat Festo weten.

De randen van de vleugels zijn gemaakt van carbon, de vleugels zelf van ultradun aluminium. De intelligente bewegingsconcepten corrigeren vibraties tijdens de vlucht en verzekeren voldoende stabiliteit. Hiervoor worden de positiegegevens van het lichaam en de vleugels continu gemeten en in real-time bijgestuurd.


ACHTERGROND
Het 'Bionic Learning Network' is een netwerk dat Festo verbindt met gerenommeerde universiteiten en R&D-instituten. Het doel ervan is om biologische principes in industriële automatisering toe te passen en zo innoverende productieoplossingen te brengen.


Video: