• 17/04/2013

Bouw hightech laboratorium ECN en TNO van start

In opdracht van ECN en TNO is de bouw gestart van een wereldwijd uniek multifunctioneel hightech laboratorium op de Eindhovense High Tech Campus. De oplevering is gepland begin 2014.

Trefwoorden: #ECN, #Eindhoven, #high tech campus, #hightech laboratorium, #Solliance, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: HTCE Site Management )

ENGINEERINGNET.NL -- Voor ECN betekent dit een belangrijke stap en uitbreiding van de al sinds 2011 bestaande vestiging op de campus in Eindhoven, waar ECN activiteiten plaatsvinden op het gebied van dunne-film zonneceltechnologie en geavanceerde lasertechnieken.

ECN heeft zich gevestigd in Eindhoven om nauw samen te werken met het Nederlandse bedrijfsleven dat daar in de regio gevestigd is. In het nieuwe gebouw zullen onderzoeksprogramma’s worden opgezet en knowhow gegenereerd met het doel commerciële spin-off te genereren in sectoren waarin de ELAt-regio (Eindhoven-Leuven-Aachen triangle) sterk is zoals high-tech machinebouw en materialen.

Door nauwe samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven uit de hele keten kan het gat tussen pure R&D en industriële toepassing kleiner worden. Hiermee verwerft Nederland een sterke positie als exporteur van zonneceltechnologie en kan het de concurrentie een stap voor blijven. Dunne-filmtechnologie is een innovatieve technologie waarbij zonnecellen worden gebaseerd op ultradunne actieve lagen.

De komende decennia neemt het gebruik van deze zogenoemde dunne-filmcellen een grote vlucht op de zonnestroommarkt. De voordelen ten opzichte van de huidige generatie silicium zonnecellen zijn groot.

Zo zorgt het ultradunne materiaal voor lichte en buigzame cellen waardoor bijvoorbeeld roll-to-roll productie mogelijk is. Daarbij worden zonnepanelen gemaakt zoals een krant gedrukt wordt. Dit is zeer goedkoop en efficiënt doordat er relatief weinig materiaal gebruikt wordt bij hoge productiesnelheden.

Vanuit het nieuwe onderkomen zal ECN met de onderzoekspartners het samenwerkingsverband Solliance verder uitbouwen. ECN heeft dit samenwerkingsverband geïnitieerd en het is mede dankzij een substantiële investering van de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen.


(GL)