• 19/04/2013

Eerste commerciële chip met imec's ‹impulse-radio›-technologie

Halfgeleiderproducent Blinksight heeft de eerste chip gelanceerd die binnenshuis personen en objecten kan lokaliseren tot op 10cm. Ontwikkeld in samenwerking met het Vlaamse imec.

Trefwoorden: #Blinksight, #chip, #imec, #real time location

Lees verder

Nieuws

( Foto: Blinksight )

ENGINEERINGNET -- BlinkSight, een bedrijf in halfgeleiders, brengt een chip die het ontwikkelde op basis van Vlaamse imec-technologie, nu ook effectief op de markt.

De gebruikte technologie is imec's ultra laagvermogen 'impulse-radio'. Het onderzoekscentrum was enige tijd geleden de eerste ter wereld die een werkend prototype kon demonstreren dat analoge radiotechnologie combineert met digitale processing en dat tegelijk een ultralaag energieverbruik heeft. Blinksight bracht daarna in een recordtempo een commerciële chip naar de markt.

De Blinksight-chip is bestemd voor Real Time Location systemen (RTLS) en draadloze sensornetwerken waarmee personen en objecten met naar verluidt 'een nauwkeurigheid van 10cm' kunnen gelokaliseerd worden. Om de wereldmarkt af te dekken, werkt hij in zowel de 3.1-4.8 GHz als de 6-10 GHz band.

Het kan daarbij om het tracken en tracen van naar verluidt 'duizenden snelbewegende tags' gaan. Bovendien, doordat er met eenspanning tussen de 1,5 en 3,6V gewerkt wordt, is het de nieuwe technologie uiterst geschikt voor mobiele apparaten op batterijen.

Real time locatiesystemen zitten in de lift en de markt van de apparaten waarbij men de technologie kan toepassen groeit op een sneltempo.

Blinksight laat overigens ook weten aan actieve tags te werken die zelf hun energie opwekken. Dat maakt het plaatje helemaal interessant.


(LVD)