• 19/04/2013
  • |     BB

VIL bevestigt: ‹spoorvervoer met koeling over lange afstand is haalbaar›

Geconditioneerd vervoer per spoor over lange afstand is technisch niet utopisch. Dat stelt Vlaams Instituut voor Logistiek op basis van onderzoek. Goed nieuws voor farma- en chemiebedrijven.

Trefwoorden: #BASF, #Eastman, #FVP, #Havenbedrijf Antwerpen, #MSD, #Pfizer, #POM, #POM West-Vlaanderen, #Solutia, #UCB, #UTi, #vil

Lees verder

research

( Foto: Corus )

ENGINEERINGNET.BE- Belgische bedrijven kunnen over afzienbare tijd mogelijk gekoelde producten op spoortransport naar China en Rusland zetten. Over zeer lange afstanden dus.

Dat zou alvast goed nieuws zijn voor de producenten van geneesmiddelen of chemische producten. Die zijn nu aangewezen op dure luchtvracht of de veel tragere maritieme route.

In oktober 2012 zette het VIL samen met tien partijen het project ‘Transpharma Express’ op. Doel: het transport van temperatuurgecontroleerde producten over lange afstand per spoor realiseren.

Vandaag gebeurt dat niet, om de eenvoudige reden dat iedereen er altijd van uitging dat de temperatuur niet kon gegarandeerd worden.

Een eerste stap was uitvissen om dit technisch überhaupt mogelijk is. Verschillende stakeholders werden geconsulteerd (producenten van koelelementen, intermodale operatoren, douane attachés ...), de risico’s werden in kaart gebracht en samen met de deelnemende partijen gecategoriseerd en geobjectiveerd.

De belangrijkste conclusie is alvast dat het vanuit technisch oogpunt wel degelijk haalbaar is . Er zijn wel aangepaste systemen voor nodig die instaan voor het opvolgen van temperatuur, locatie en veiligheidsstatus van producten in containers.

In een volgende fase wil het logistieke instituut nu de praktijk koppelen aan de theorie en containers met geconditioneerde goederen effectief over het Euraziatisch continent vervoeren.

Er zullen een aantal proeftransporten opgezet worden om praktijkervaring op te doen én na te gaan welk model nodig is voor een rendabele exploitatie.

Dit zal worden onderbouwd door een gedetailleerd procesontwerp dat met alle parameters rekening houdt, o.a. de rol van de verschillende betrokken partijen zoals overheden van de te doorkruisen landen, railway-operatoren, maar ook met operationele elementen zoals bijvoorbeeld beschikbaarheid van rollend materieel, spoorbreedte, mogelijkheden om te tanken enzovoort.

"Tot slot volgt een grondige business case die rekening houdt met verschillende scenario’s , bijvoorbeeld de bezettingsgraad of het economisch evenwicht tussen Oost en West", aldus het VIL in een mededeling.


ACHTERGROND
Nemen deel aan het project: BASF, FVP House, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, MSD, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen, Pfizer, Solutia - a subsidiary of Eastman chemical company Europe, UCB Pharma en UTi Belgium.