• 22/04/2013

Eerste auto op waterstof in Nederland

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai brengt de eerste auto op de Nederlandse markt die rijdt op waterstof.

Trefwoorden: #brandstofcel, #elektromotor, #Hyundai, #IX35, #waterstof, #waterstoftanks

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hyundai )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit model – de Hyundai ix35 FCEV - is zijn voorgangers op alle fronten de baas, aldus de autofabrikant. De actieradius ligt op bijna 600 kilometer, het dubbele van het bereik van de vorige waterstofauto van Hyundai. Het nieuwe type start ook bij temperaturen tot -25 °C.

Een waterstofauto draait op elektra die wordt opgewekt in een brandstofcel waarin waterstof reageert met zuurstof. Hieruit ontstaat waterdamp en elektra. Er is dus geen CO2-uitstoot waardoor veel mensen denken dat dit een duurzame manier van vervoer is. Maar productie van waterstof kost veel energie, en als die energie op kolen gebaseerd is – wat nu nog meestal het geval is - verplaatst het alleen maar het moment van CO2-uitstoot.

De Hyundai ix35 FCEV is in bezit van een brandstofcel, een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor en twee waterstoftanks die 700 bar aankunnen. Een volle brandstofcel heeft een inhoud van ongeveer 5,6 kg. De grootte van de brandstofcel is met 20% verkleind zodat de auto in zijn geheel een stuk lichter is.

De motor maakt geen gebruik van gecomprimeerde zuurstof, zoals veel van dit soort auto's doen, maar van de buitenlucht. Dat zorgt voor stilte omdat het een compressor overbodig maakt. Ook neemt de efficiëntie erdoor toe: Hyundai heeft het brandstofverbruik hierdoor weten te verminderen met 50%.

De topsnelheid van de Hyundai ix35 FCEV bedraagt 160 km per uur en optrekken naar 100 km per uur duurt 12,5 seconden.

Dit is de eerste waterstofauto ter wereld die in serie wordt geproduceerd. Vanaf 2015 worden duizend wagens per maand op de markt gebracht.

Leasen kost 2000 euro per maand. Dit is onder voorbehoud van toekenning van de aangevraagde EU-subsidie. Het gaat hierbij om een full operational lease-constructie van zestig maanden. Hiermee is Hyundai de eerste autofabrikant ter wereld die de waterstofauto commercieel verkrijgbaar maakt.

Vanwege de hoge prijs gaat Hyundai ervan uit dat overheden en bedrijven als eerste op de waterstofauto overstappen om zo het groene voorbeeld te geven. In Nederland werkt het bedrijf samen met de overheid om een infrastructuur voor waterstofauto's te ontwikkelen.

In Amsterdam en Arnhem staan al tankstations en er zijn stations in ontwikkeling in Helmond, Amsterdam, Utrecht, Helmond, Zwolle, Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Hyundai hoopt dat met het groeiende aantal tankstations ook de vraag naar de auto's zal stijgen.


(LH)

Video: