• 22/04/2013
  • |     BB

FWO: «Er verdwijnen (nog) teveel vrouwen uit wetenschappelijk onderzoek»

Elisabeth Monard van het FWO: «Ondanks de gelijke slaagkansen is een spijtige zaak dat zo vele hoogopgeleide en talentvolle onderzoeksters uit het onderzoek verdwijnen.»

Trefwoorden: #Elisabeth Monard, #fonds wetenschappelijk onderzoek, #fwo, #monard, #onderzoek, #research

Lees verder

research

( Foto: FWO, uiterst rechts: Elisabeth Monard )

ENGINEERINGNET.BE - Het jaarboek 2012 van het FWO - Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - is vers van de persen gerold en gaat onder meer dieper in op de genderverhouding in het academische veld.

Bij het wetenschappelijke fonds blijken bij de predoctorale mandaten de vrouwelijke onderzoekers lichtjes in de meerderheid te zijn, maar bij postdoctorale onderzoekers zijn er duidelijk minder vrouwen.

'Nochtans zijn de slaagkansen voor zowel vrouwelijke als mannelijke aanvragers gelijk', stelt FWO in een mededeling. 'De reden waarom vrouwen minder vaak een postdoctoraal mandaat aanvragen, is wellicht de moeilijke combinatie tussen een onderzoekscarrière en een gezin'.

Nog meer dan vroeger wil het FWO naar eigen zeggen via een actief gelijkekansenbeleid deze onevenwichtige verhouding aanpakken en alle kwalitatief hoogstaande onderzoekers met welke achtergrond dan ook optimale kansen bieden.

Dit gebeurt onder meer door gezinsvriendelijke bepalingen en door voldoende flexibiliteit te bieden met oog op medische en sociale omstandigheden.

Het FWO zet naar eigen zeggen stappen in de goede richting door het invoeren van HR-gerelateerde maatregelen alsook het bewaren van de diversiteit bij de samenstelling van de FWO-Expertpanels.

Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO: “Het is een spijtige zaak dat zo vele, hoogopgeleide en talentvolle, onderzoeksters in deze cruciale fase verdwijnen uit het onderzoek. Naast de bewustwording, moet de onderzoekscarrière voor vrouwen aantrekkelijker worden."



LEESTIP
Genderongelijkheid in academische wereld?

Vijf van zeven kandidaten voor (vice)rectorschap UGent zijn ingenieur

ACHTERGROND
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.