• 23/04/2013

Economische Barometer Koninklijke Metaalunie: «Investeringen hard nodig»

De resultaten van ondernemers in het mkb-metaal zijn gemiddeld onverminderd slecht, maar de verwachtingen voor het volgende kwartaal zijn iets positiever.

Trefwoorden: #Economische Barometer, #Koninklijke Metaalunie, #kwartalen, #vooruitzichten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sander van der Torren Fotografie )

ENGINEERINGNET.NL -- De Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie laat het eerste kwartaal een contrastrijk beeld zien. De forward load was een halfjaar geleden gemiddeld nog 7,3 weken, nu is dit opgelopen tot 8,5 weken.

De afgelopen kwartalen was al duidelijk dat bedrijven die zich vooral richten op de binnenlandse markt het lastig hebben. Deze trend zet zich voort, de binnenlandse markt blijft kwakkelen.

Een lichtpuntje is de waardering van de orderpositie, die na 2 negatieve kwartalen weer voorzichtig positief. Dat wordt ook verwacht voor het 2de kwartaal.

Voor de derde keer op rij maken de binnenlandse orderportefeuille en de prijsdruk dat het bedrijfsresultaat slechter is dan het kwartaal ervoor. Daar staat tegenover dat het verwachte bedrijfsresultaat beter is dan in de 2de helft van 2012.

Het aantal bedrijven dat winst maakt, is nagenoeg gelijk gebleven met het 4e kwartaal van 2012. Het aantal bedrijven dat verlies maakt is iets afgenomen.

De afgelopen 5 kwartalen ontwikkelt de export zich substantieel beter dan de binnenlandse markt. Deze trend heeft zich verder versterkt. Dit geldt zowel voor de realisaties in het 1e kwartaal als voor de verwachtingen voor het 2de.

De investeringsverwachting is al sinds de aanvang van de crisis eind 2008 negatief. Dit keer valt op dat er iets meer bedrijven zijn die verwachten meer in het machinepark te gaan investeren, terwijl het aantal bedrijven dat minder denkt te gaan investeren voorzichtig afneemt.

Meer investeringen zijn hard nodig, omdat de lage investeringen sinds 2008 een groot gevaar vormen voor het innovatievermogen en daarmee de concurrentiekracht van de sector.


(GL)