• 25/04/2013

Ontwerp voor meest duurzame beker wint prijs

Wegwerpbeker Cup2paper is een ontwerp van Biological Solutions en Sita. De beker won een wedstrijd via Facebook en krijgt nu een hoofdrol in een film.

Trefwoorden: #Biological Solutions, #Cup2paper, #duurzaamheid, #Eneco, #MVO Nederland, #Wegwerpbeker

Lees verder

Nieuws

( Foto: Biological Solutions )

ENGINEERINGNET.NL -- MVO Nederland en Eneco hebben de Cup2paper uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd 'Samen Veranderen'. De ontwerpers van deze beker – Biological Solutions en Sita – krijgen nu een hoofdrol ter waarde van 2.500 euro in de volgende editie van de filmreeks 'Samen Veranderen'. De film wordt vertoond op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2013.

De Cup2paper is de meest duurzame wegwerpbeker, aldus een levenscyclusanalyse van IVAM en Partners for Innovation. Hieruit blijkt dat de milieu-impact van deze beker 76% lager ligt dan die van plastic bekers die bij het restafval gaan en 65% lager dan van papieren bekers met plastic coating.

De kartonnen bekers hebben een milieuvriendelijke coating, waardoor ze na gebruik samen met ander oud papier gerecycled kunnen worden. De verpakking van Cup2paper is te gebruiken als inzamelbak en kan ook in zijn geheel gerecycled worden. Afvalverwerker SITA draagt hier zorg voor.

Op de achterzijde van de beker kunnen mensen hun naam noteren en aangeven hoe zij hun koffie of thee drinken. Dit om hergebruik te stimuleren. Bij 10% minder verbruik van wegwerpbekers in Nederland geeft dit al een besparing van 300 miljoen bekers per jaar.

Het hele proces en gebruik leidt tot CO2-uitstoot en om dit te compenseren krijgt het klimaatfonds Haaglanden per beker een afdracht. Dit fonds steunt projecten in Nederland die gericht zijn op energiebesparing, hernieuwbare energie en duurzaam vervoer.

Cup2paper is een gesloten totaalconcept dat wordt aangeboden in de zakelijke markt. Inmiddels drinken medewerkers van meer dan 40 bedrijven uit de duurzaamste koffiebeker.

TNO vergeleek al eens verschillende wegwerpbekers en bekers van aardewerk of porselein met elkaar. Dit leidde tot de conclusie dat met name het wassen van bekers voor veel milieu-impact zorgt.


(LH)

Video: