• 25/04/2013
  • |     BB

Yamazaki Mazak gaat in Leuven nieuw magazijn bouwen voor ‹uglies›

Machinebouwer Yamazaki Mazak gaat in Leuven nieuw magazijn bouwen om voortaan ‹uglies› – grote en lompe onderdelen – in eigen beheer te stockeren. Het bouwcontract gaat naar het Japanse Takenaka.

Trefwoorden: #Egemin, #mazak, #miniload, #Takenaka, #uglies, #Yamazaki

Lees verder

Nieuws

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET.BE - Yamazaki Mazak levert vanuit zijn centrale European Spare Parts Center in Leuven momenteel reserveonderdelen uit aan zijn klanten. Alleen de zogenaamde 'uglies' - de grote en lompe onderdelen – worden extern gestockeerd.

Daar wil het bedrijf verandering in brengen: ook die moeten in eigen beheer komen. De machinebouwer gaat daarvoor in Leuven een nieuw magazijn naast de bestaande gebouwen optrekken.

Het bouwcontract gaat overigens niet naar een Belgisch bedrijf, maar is door Mazak toegekend aan het ook al Japanse Takenaka, een internationale 'Design & Build'-specialist met 9.000 werknemers.

Intern wordt de logistiek doorgedreven geautomatiseerd. Er komen er twee hightech magazijnsystemen. Een eerste zal de uglies afhandelen, via een automatisch palletmagazijn dat met twee gangwisselende kranen in drie gangen 3.000 palletlocaties kan bedienen.

Daarnaast staat een miniload-magazijn met twee kranen voor opslag en picking van kleinere onderdelen in 8.000 bakken op de planning, goed voor opslag van 70.000 verschillende artikels.

De uitbreiding is broodnodig voor Mazak: het Japanse bedrijf stelt te verwachten dat zijn omzet en bijhorende opslagcapaciteit de volgende 15 jaar zullen verdubbelen. Het nieuwe project moet alvast eind 2014 afgerond zijn.

Deze nieuwstip werd ons aangereikt door Egemin, dat de interne automatisering voor zijn rekening mag nemen.


ACHTERGROND
Yamazaki Mazak is werelds grootste leverancier van draaibanken, freesmachines en productiesystemen. Met het hoofdkwartier in Nagoya, Japan, is Mazak een internationale firma die geavanceerde producten maakt in Japan, Amerika, Europa en Singapore. Mazak was de eerste Japanse machinebouwer die een productiefaciliteit in Europa opstartte die alle fabricagebewerkingen van ruw tot afgewerkt product behandelde.