• 30/04/2013

Duitse Solar Kiosk opent twee nieuwe kiosken in Kenia

Solar Kiosk zorgt voor energie in verafgelegen Afrikaanse dorpen, waarbij eerder al zeven energiecentra in Ethiopië werden gebouwd.

Trefwoorden: #energie, #Ethiopië, #Kenia, #Solar Kiosk, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solar Kiosk )

ENGINEERINGNET -- De Solar Kiosk is een klein gebouw met zonnepanelen op het dak die energie leveren voor het opladen van mobiele telefoons, accu's, computers. In de kiosk zijn producten te koop zoals lampen die op zonne-energie werken, mobiele telefoons en oplaadkaarten.

Ook is er een koelkast in geïnstalleerd voor het koel houden van drankjes en medicijnen. Afhankelijk van lokale omstandigheden kunnen mensen hier ook gebruik maken van internet, naar TV kijken of naar muziek luisteren.

De twee nieuwe Solar Kiosken in Kenia zijn gebouwd in dorpen die geen elektra hadden: Ngoswani en Talek in het zuidwesten van Kenia, gelegen bij het Maasai Mara Nationale Park. Tot nu toe moesten dorpsbewoners soms wel twee dagen lopen naar een plek voor het opladen van hun mobieltje. Ook gebruiken mensen nu nog kerosine lampen, die een vieze damp afgeven.

Gemiddeld besteden mensen jaarlijks 120 dollar aan kerosine, kaarsen en paraffine. Gebruik maken van zonne-energie levert een besparing op van circa 33%.

De manager van de Solar Kiosk komt uit de lokale gemeenschap en wordt getraind via een speciaal programma om zo te leren hoe zonne-energie producten werken.

De Solar Kiosk is speciaal ontworpen voor dorpen die midden in de ruige natuur liggen. Wereldwijd leven zo'n 1,5 miljard mensen op plekken zonder elektra, waarvan 800 miljoen in Afrika. Rond de evenaar zijn de nachten gedurende het hele jaar even lang, zo'n 12 uur.

Elke kiosk bestaat uit een licht gewicht bouwpakket waarvan de onderdelen zodanig verpakt zijn dat deze zelfs per ezel te vervoeren zijn. De meeste onderdelen, met name de elektrische componenten, worden kant en klaar geleverd. Andere onderdelen zijn met lokale materialen te vervaardigen, bijvoorbeeld bamboe, hout, klei of steen.

Het eerste prototype van de Solar Kiosk kwam in 2011 op de markt. Het formaat is af te stemmen op lokale wensen en kan zelfs zo groot zijn dat het voldoende energie levert om een telecom toren op gang te houden.

Financiering is afkomstig van het Duitse Federale Ministerie voor Economie en Technologie. Solar Kiosk heeft een hoofdkantoor in Berlijn en werkt samen met vier partners, te weten architectenbureau GRAFT, metaalbedrijf Stefan Fittkau, het Reiner Lemoine Instituut en de Hogeschool voor Techniek en Economie in Berlijn.


(LH)