• 02/05/2013

Galapagos ontdekt nieuw kandidaat-medicijn voor behandeling borstkanker

Galapagos heeft de ontwikkeling van GLPG1790, een nieuw kandidaat-medicijn tegen borstkanker, aangekondigd.

Trefwoorden: #borstkanker, #galapagos, #GLPG1790

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- GLPG1790 laat een zeer actieve werking zien tegen borsttumoren en is zeer effectief tegen triple-negatieve borstkanker.

De borsttumoren reageren, door de afwezigheid van de oestrogeen (ER), progesteron (PR) of HER2 receptor, niet op de bestaande specifieke behandelingen en hebben een slechtere prognose.

Bij borstkanker worden in het borstweefsel tumorcellen gevormd; borstkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij de vrouw. Er bestaan veel verschillende types borstkanker en er zijn ook veel verschillende soorten behandelingen.

Specifiek gerichte behandelingen zoals met Herceptin en Avastin1 vallen specifieke types kankercellen aan. De beslissing voor de beste behandeling met specifiek gerichte medicijnen wordt genomen op basis van de aanwezigheid van ER, PR en HER22.

Een vijfde van alle borstkankers is van het type triple-negatief: de tumorcellen van dit soort kanker bevatten geen ER, PR en HER2. Dit type kanker komt vooral bij jonge vrouwen voor en tot nu toe bestaat er hiervoor geen specifiek gerichte therapie.

Het medicijn bevindt zich nog steeds in een testfase, maar de verwachtingen zijn groot. Het nieuwe middel is een selectieve en krachtige remmer van een nieuw borstkanker target; het kandidaat-medicijn heeft bewezen dat het zeer actief is tegen triple-negatieve borstkanker in een transplantaat muismodel waarin het de tumorgroei volledig blokkeerde en een significant liet opmerken.

Het kandidaat-medicijn heeft goede farmacologische eigenschappen en de resultaten van onderzoek naar veiligheid en tolerantie zien er gunstig uit.

Galapagos zal preklinische studies starten en verwacht binnen de twaalf maanden met de eerste klinische studies in mensen te kunnen beginnen.


(LVD)

Op de foto: menselijk borstweefsel met een twee centimeter grote kwaadaardige tumor