• 02/05/2013
  • |     BB

14,3% meer faillissementen in april: nu ook KMO's in houdgreep

14,3% meer faillissementen in april: ‹na grote bedrijven zitten nu ook KMO's definitief in de economische houdgreep van de crisis›, stelt somber Graydon.

Trefwoorden: #faillissement, #graydon, #kmo

Lees verder

Nieuws

( Foto: IMB )

ENGINEERINGNET.BE – 'Op basis van de gegevens die ons tot deze morgen door de verschillende handelsrechtbanken van dit land werden aangereikt, tellen we voor de afgelopen maand april 1.092 faillissementsuitspraken: in vergelijking met de maand april van verleden jaar opnieuw een toename met +14,3% en opnieuw een record. Dat meldt het handelsinformatiebureau Graydon in een mededeling.

Een blik op de statistieken wijst uit dat zo voor de elfde maand op rij zo het laagte record van de maand april sneuvelt.

Van begin dit jaar tot einde april gingen 4.258 bedrijven over de kop: in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een toename met +16,5% en eveneens een record over die periode.

Hierbij valt in het bijzonder de sterke toename van het aantal bvba’s (+20%) en cv’s (+22%) op. Dit is een van de vele elementen die erop wijzen dat de economische situatie steeds meer KMO’s in een houdgreep klemt terwijl tegelijk ook de grotere bedrijven worden getroffen.

Volgens het kantoor is de toename van het aantal faillissementen nu definitief een fenomeen dat zich - in tegenstelling tot de waarnemingen verleden jaar waar vooral Vlaanderen werd getroffen - alle regio’s en alle provincies raakt.

De spectaculairste stijgingen stellen we vast binnen het gerechtelijk arrondissement Brussel (+30%), maar ook het Waalse landsgedeelte deelt in de brokken (+15%) terwijl Vlaanderen het niveau van het afgelopen jaar aanhoudt (+11%).

De negatieve trend wordt ook bevestigd door dienstverlener sdworx. Dat bedrijf berichtte begin april dat amper 19,1% van de KMO’s het komende kwartaal denkt aan nieuwe aanwervingen, vervangingen incluis. Dit is een nieuw dieptepunt sedert het bedrijf bijna drie jaar geleden zijn bevragingen startte. Sdworx: 'Vorig jaar deze tijd lag het percentage nog op 26,7%. Vooral de secundaire sector is pessimistischer geworden met 21,8% (tegenover 36,7% vorig jaar).


LEESTIPS

Driemaal minder starters in Limburg dan nationale gemiddelde

Hallucinant aantal faillissementen in januari, aldus Graydon

A Perfect Storm: 16,6% meer faillissementen in eerste kwartaal 2013