• 02/05/2013

DSM opende onlangs de eerste testfaciliteit in Azië voor supervezel Dyneema

Dit technologische centrum biedt de mogelijkheid ballistische testen uit te voeren met kogelwerende voertuigen en kleding waarin Dyneema is verwerkt.

Trefwoorden: #DSM, #dyneema, #kleding, #kogelwerende voertuigen, #kunststofvezel

Lees verder

research

( Foto: © Koninklijke DSM N.V. )

ENGINEERINGNET.NL -- Dyneema is een kunststofvezel die tot 15 maal sterker is dan hoogwaardig staal en tot 40% sterker is dan aramidevezels, terwijl de vezel tegelijkertijd superlicht is. Andere eigenschappen: drijvend op water, bestand tegen vocht, UV-licht en chemicaliën.

Dit type vezel is ook bekend als 'ultra high moleculair weight polyethylene' (UHMWPE). DSM is de uitvinder en producent van deze vezel. De vezel is te koop in verschillende vormen: draad, tape en sheets.

Dyneema wordt verwerkt in touwen, kabels en netten in de visserij, de scheepvaart en de olie-industrie. Ook is het geschikt om er fijne garens voor sportartikelen en medische toepassingen van te maken. Een andere belangrijke toepassing is in beschermende kleding en kogelwerende bepantsering voor politie en defensie.

Het Tech Centre van DSM is de eerste van zijn soort in deze regio en richt zich op kogelwerende voertuigen en kleding. Doel voor de toekomst is de Aziatische markt voor toepassingen in de scheepvaart uit te breiden.

DSM heeft twee soortgelijke testcentra in Heerlen en Greenville in de Verenigde Staten.


(LH)