• 06/05/2013

Ontwikkeling goedkope manier om kassen te ontvochtigen

Wageningen UR Glastuinbouw heeft een nieuwe methode ontwikkeld om kassen goedkoop en efficiënt van vocht te ontdoen.

Trefwoorden: #Glastuinbouw, #ontvochtigen, #Ventilation Jet, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.NL -- Hoe beter kassen zijn geïsoleerd, hoe minder warmte en dus energie er verloren gaat. Maar dit zorgt weer voor een ander probleem: het vocht dat planten uitstoten tijdens de groei blijft ook in de kassen hangen. In het kader van het programma Kas als Energiebron ontwikkelde de Wageningse universiteit een nieuwe en goedkope manier van ontvochtigen.

Ventilation Jet bestaat uit een verticale ventilator die boven een scherm is geïnstalleerd met daaronder een tweede ventilator. De eerste ventilator brengt de koude en droge lucht die boven het scherm hangt naar beneden. Daarna wordt deze via een ketsplaat horizontaal verspreid en door de tweede ventilator vermengd met warme en vochtige kaslucht.

Deze methode is al getest bij een kweker van gerbera's en potorchideeën. Beide testen vielen positief uit.

Voordeel van deze nieuwe, bovengrondse methode is ook dat kassen met dichte gewassen, zoals bijvoorbeeld chrysant, nu ook goed van vocht zijn te ontdoen.

Samen met toeleveranciers heeft Wageningen UR Glastuinbouw deze Ventilation Jet ontwikkeld die eenvoudig en zonder grote investeringen in de meeste kassen is te installeren.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Economische Zaken.


(LH)

Video: