• 07/05/2013
  • |     BB

Solvay en Ineos vormen een van drie grootste PVC-groepen ter wereld

Solvay en Ineos hebben plannen om hun Europese chlorovinylproductie samen te voegen in een joint venture. Daardoor zou één van 3 grootste PVC-groepen ter wereld ontstaan.

Trefwoorden: #BASF, #chloor, #Chlor Chemicals, #chlorvinyl, #Clamadieu, #ineos, #Kerling, #pvc, #Ratcliffe, #soda, #solvay, #solvin, #vinyl

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solvay, PVC-productie in Jemeppe-sur-Sambre )

ENGINEERINGNET – Het is nog niet zover, maar de nodige 'intentie'-documenten zijn ondertekend: het Belgische Solvay en het Zwitserse Ineos hebben plannen om hun PVC-productie in Europa samen te voegen. Ze worden ondergebracht in een gloednieuwe 50/50-joint venture.

De nieuwe industriegroep wordt er eentje met gigantische proporties: uitgaande van de resultaten van 2012, zal de samengevoegde omzet liefst 4,3 miljard euro bedragen, goed voor een plaatsje in de top drie van PVC-producenten wereldwijd. En er zullen 5.650 medewerkers in 9 landen tewerkgesteld zijn.

De bedoeling is dat beide bedrijven elk hun infrastructuren over de hele chlorvinyl-productieketen inbrengen, zijnde pvc, bijtend soda en chloorderivaten. Rusvinyl, de joint venture tussen Solvay en Sibur, maakt naar verluidt geen deel uit van de transactie.

"De joint venture zal haar concurrentiële positie kunnen versterken in een uitdagende omgeving voor wat betreft de grondstoffen- en energiekosten", aldus Solvay’s CEO Jean-Pierre Clamadieu.

De zeer hoge energieprijs in Europa en België is zoals geweten een doorn in het oog van grote industriebedrijven, die steeds meer onder druk komen te staan van chemische productie in de VS die daar dankzij schaliegas veel goedkoper kan gebeuren. Solvay en Ineos zoeken dus voor hun Europese productiepark een antwoord in schaalvergroting.

"We zijn ervan overtuigd dat dit het juiste project is om de lange termijn ontwikkeling te waarborgen van de Europese vinylactiviteiten", stelt Clamadieu in dat verband.

Jim Ratcliffe,Voorzitter van Ineos, voegt daar aan toe.“Het nieuwe gecombineerde bedrijf zal beter kunnen reageren in snel veranderende Europese markten en wedijveren in toenemende concurrentie van producenten wereldwijd“.

Opmerkelijk is dat in de intentieverklaring een uitstapmechanisme is voorzien, waarbij Ineos het 50%-aandeel kan kopen van Solvay. Dat kan erop wijzen dat het Belgische bedrijf zich op termijn volledig wil terugtrekken uit de PVC-markt.


ACHTERGROND
In de nieuwe joint venture op 50/50-basis, zou het Belgische Solvay zijn vinylactiviteiten - een onderdeel van de Solvin2-joint venture van Solvay (75%) en BASF (25%) - samen met de productie van Chlor Chemicals inbrengen. Die laatste zijn verspreid over zeven volledig geïntegreerde productie-eenheden in Europa, waaronder vijf electrolyse-eenheden die speciaal zijn opgezet om te werken op energie-efficiënte membraantechnologie.

Kerling, een filiaal van Ineos - tevens de grootste pvc-producent van Europa - brengt op zijn beurt zijn chlorvinylproductie en bijhorende bedrijven in, waaronder drie moderne membraanelectrolyse-eenheden. Deze activa zijn verspreid over tien sites in zeven Europese landen.