• 17/05/2013

Grijze haren krijgen oorspronkelijke haarkleur terug

Wetenschappers ontdekken een middel om het vergrijgingsproces van grijze haren om te keren.

Trefwoorden: #Gerarld Weismann, #grijze haren, #PC kus

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers ontdekken een middel dat zowel geschikt is voor de ziekte vitiligo als om grijze haren tegen te gaan.

Generaties lang zijn er diverse behandelingen bedacht om om het grijze haar te bedekken dixit Gerald Weissmann, hoofdredacteur van het blad The FASEB Journal waarin de wetenschappers hun studie omtrent grijs haar uit de doeken doen. “Maar nu is er voor het eerst een behandeling ontwikkeld die het probleem aan de wortel aanpakt.

Grijs haar ontstaat door middel van oxidatieve stress. Tijdens de oxidatieve stress stapelt zich in het haarzakje van de haarwortel waterstofperoxide op. Deze opeenstapeling resulteert in het vergrijzen van het haar. Dat juist ouderen met grijs haar geconfronteerd worden komt doordat zij minder goed in staat zijn om waterstofperoxide af te breken.

De Europese onderzoekers verzamelden bijna 2500 mensen die leden aan vitiligo en toonden aan dat verschillende verschijningsvormen hiervan veroorzaakt worden door één probleem: oxidatieve stress. Tijdens die oxidatieve stress ontstaat dus waterstofperoxide. Normaal gesproken wordt dit weer afgebroken door onder meer katalase (een enzym). Vandaar dat oxidatieve stress die leidt tot vitiligo onder meer in verband wordt gebracht met het minder goed functioneren van dit enzym.

De onderzoekers hebben inmiddels het 'stofje PC-KUS, een pseudo-katalase.' geschikt voor grijzen haren en vitiligo gepatenteerd.


(LVD)