• 21/05/2013
  • |     BB

Groen licht voor bodemveiligheidsmaatregelen in Wetteren

De bodem- en grondwaterstalen die de afgelopen week genomen werden op en rond de plaats van het treinongeluk in Wetteren zijn vrijwel allemaal geanalyseerd. Dat meldt Ovam.

Trefwoorden: #infrabel, #ovam, #treinongeval, #treinramp, #wetteren

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De resultaten van 64 boringen en ongeveer 250 grond- en grondwateranalyses geven een duidelijk beeld van de bodemtoestand in de onmiddellijke omgeving van de treinramp.

Op basis daarvan kon de Ovam zijn goedkeuring geven aan de veiligheidsmaatregelen die Infrabel voorstelt.

Gisteren werd al gestart met het ruimen van het verontreinigde slib in de zuidelijke gracht. De volgende dagen zullen ten zuiden en ten noorden van de spoorwegbedding drainagebuizen geplaatst worden om het verontreinigde grondwater te onttrekken en te zuiveren.

Deze maatregelen moeten de acute bodemrisico's wegnemen. Dit draagt rechtstreeks bij tot het hernemen van het treinverkeer en de terugkeer van de inwoners in de onmiddellijke omgeving (250 m).

Eerdere, gedeeltelijke resultaten brachten al aan het licht dat er sterk verhoogde waarden acrylonitril terug te vinden waren in de zuidelijke gracht ter hoogte van het treinongeluk. Staalnames op grotere afstand (100 ten zuiden van het ongeluk tot 1 km ten noorden van het ongeluk) bleken niet verontreinigd te zijn.

Nu nagenoeg alle stalen geanalyseerd zijn, blijkt de kern van de verontreiniging zich te concentreren op de plaats van het ongeluk en in de zuidelijke gracht over een lengte van +/- 150 meter.

Om acute bodemrisico's weg te nemen worden drie maatregelen uitgevoerd.

Op de plaats van het ongeluk en over de hele lengte van de zuidelijke gracht wordt de verontreinigde bodem en slib afgegraven (naar schatting +/-650m³) en afgevoerd naar een grondreinigingscentrum.

Ten zuiden van de spoorwegbedding wordt een drainagebuis geplaatst over een lengte van 150 meter op 3 à 5 meter afstand van de zuidelijke gracht.

Aansluitend zal ook ten noorden van de spoorwegbedding een drainagebuis geplaatst worden. De plaatsing hiervan is afhankelijk van het verwijderen van het tijdelijk werkplatform.

De Ovam heeft Infrabel naar eigen zeggen geadviseerd om het opgepompte verontreinigde grondwater in eerste instantie af te voeren, te laten onderzoeken en zuiveren. Nadien kan overwogen worden om het opgepompte water ter plaatse te zuiveren. De timing van de uitvoering van deze werken gebeurt volgens de planning van Infrabel die saneringsplichtig is.

Deze maatregelen nemen de acute bodemrisico's weg en dragen zo rechtstreeks bij tot de hervatting van het treinverkeer en de terugkeer van de inwoners in de onmiddellijke omgeving (250 m).

Op aangeven van de Ovam heeft de NMBS Holding ook in de ruimere perimeter (1 km) staalnames uitgevoerd van de toplaag van de bodem om uitsluitsel te krijgen over de algemene bodemkwaliteit in Wetteren na het treinongeluk. De resultaten van deze stalen worden later deze week verwacht.