• 27/05/2013

Compost rendabel alternatief voor drijfmest

Drijfmest vervangen door compost blijkt een rendabele investering te zijn voor akkerbouwbedrijven.

Trefwoorden: #compost, #Drijfmest, #Louis Bolk Instituut

Lees verder

Nieuws

( Foto: Louis Bolk Instituut )

ENGINEERINGNET.NL -- Volgens een pas verschenen publicatie van het Louis Bolk Instituut in 'Bedrijfseconomische effecten van verhoging van het bodemorgqanische-stofgehalte' stelt men dat drijfmest vervangen door compost een rendabele investering blijkt te zijn voor de akkerbouwbedrijven.

Door het gebruik van compost kan men meer koolstof vast leggen in de bodem om alzo de klimaatverandering tegen te gaan. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat de opbrengst stijgt.

De opbrengst zou ondanks de hoge bemestingskosten toch nog € 55 per hectare bedragen. Dit betreft een win-win situatie met name, goed voor de opbrengst en goed voor het klimaat.

In het project Credits for Carbon Care zijn verschillende maatregelen geïnventariseerd om meer koolstof in de bodem vast te leggen. Uit de berekeningen blijkt dat het gebruik van GFT-compost naast drijfmest en aanvullend kunstmest op een gemiddeld akkerbouwbedrijf in Zuid Nederland resulteert in een positief saldo van gemiddeld €55 per hectare, dit in vergelijking met de gewone bemestingsstrategie.

Dit rendement houdt vooral verband met de hogere opbrengst die uiteindelijk met GFT-compost bereikt wordt. Het gebruik van dure compostsoorten blijkt echter geen rendabel alternatief. Ook biedt het inzetten van compost op grasland in bedrijfseconomisch opzicht weinig meerwaarde.


(LVD)