• 03/07/2013

Nederlandse luchtvaartindustrie sluit heel veel deals op de Paris Air Show

Er werden voor tientallen miljoenen euro's aan nieuwe contracten gesloten tijdens de Paris Air Show, de grootste luchtvaartbeurs ter wereld.

Trefwoorden: #Airborne Composites, #Fokker, #KE-works, #luchtvaartindustrie, #Paris Air Show, #Ten Cate, #thermoplastische composieten

Lees verder

research

( Foto: Airborne Composites )

ENGINEERINGNET.NL -- Zo sloot vliegtuigbouwer Airbus met verschillende Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid een overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van lichtgewicht thermoplastische materialen.

Deze toepassing maakt het mogelijk nieuwe vliegtuigen veel lichter te maken. Aan dit project nemen onder meer acht Nederlandse bedrijven deel, zoals Fokker, Ten Cate, Airborne Composites en KE-works.

Samen vormen zij het Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structure consortium (TAPAS). Sinds 2009 werkt TAPAS al met Airbus samen aan technologische innovaties voor de luchtvaart, onder meer met steun van het ministerie van Economische Zaken.

Tijdens de Paris Air Show werd een nieuw ontworpen paneel voor de romp van een vliegtuig getoond. Dit paneel was gemaakt van thermoplastische composieten van Ten Cate, die in productie zijn genomen door Airbus, Fokker Aerostructures en andere TAPAS partners.

Dit is de eerste keer dat zo'n groot paneel is gemaakt van thermoplastische composieten. Het materiaal beschikt over unieke kenmerken: een hoge stijfheid, het is brandveilig en makkelijk verwerkbaar. In principe kan er een geheel vliegtuig van worden gemaakt.

Het net getekende contract is gericht op uitbreiding van de bestaande overeenkomst met het TAPAS consortium, ten behoeve van het ontwikkelen van thermoplastische composieten voor onder andere de vleugel en de staart van het vliegtuig, steunstructuren van de motoren en romppanelen.


(LH)