• 03/07/2013

Samenwerking voor ziektebeheersing Panama disease en Black Sigatoka (+video)

PromoBanana, samenwerkingsverband gecoördineerd door Wageningen UR, zal Filipijnse bananentelers middelen geven om deze bananenziektes op tijd te detecteren en onder controle te houden.

Trefwoorden: #bananenziekte, #Black Sigatoka, #Filipijnen, #Panama disease, #PromoBanana, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Bananen zijn de voornaamste voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen.

Banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas, het meest geconsumeerde niet-graangewas en tenslotte is de banaan het meest geconsumeerde stuk fruit ter wereld.

De wereldwijde bananenproductie staat echter onder zware druk door schimmels die de bananenplanten aantasten. Zo worden de inkomsten van miljoenen mensen bedreigd door Panama disease.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die complete bananenplantages vernietigt en de bodems voor tientallen jaren verontreinigt.

Op dit moment zijn er nog geen middelen om Panama disease uit te roeien, terwijl de ziekte de bananenproductie in heel Zuidoost-Azië bedreigt.

Een andere ziekte ook veroorzaakt door een schimmel, Black Sigatoka, vormt ook een wereldwijd probleem. Deze ziekte dwingt bananentelers om steeds meer pesticiden te gebruiken.

Hierdoor wordt de schimmel steeds sneller resistent tegen de pesticiden en daarnaast tasten de pesticiden het milieu aan.

Het PromoBanana (PROtect and MOdernize Philippine Banana production) publiek-private samenwerkingsverband (PPS) richt zich op de ontwikkeling van een servicelaboratorium voor alle bananenproducenten, van kleine boeren tot bedrijven die op industriële schaal produceren voor de exportmarkt.

De meeste PromoBanana-partners werken al samen met de Nederlandse Wageningen UR in andere bananenonderzoekprogramma’s.

Dit samenwerkingsverband maakt het mogelijk om de technologieën, kennis en diensten die in deze onderzoekprogramma’s verkregen zijn te vertalen naar en toe te passen in de bananensector.


(GL) (bron: Wageningen UR, foto: screenshot video)

ACHTERGROND
Het totale budget van PromoBanana bedraagt 3,1 miljoen euro.

De partners zijn: BLGG AgroXpertus, ClearDetections, Unifrutti Services Inc., NEH Philippines, DANA Foundation, het Filipijnse Department of Science and Technology (DOST) en de AMA bedrijvengroep/AMA opleidingssystemen op de Filippijnen.


Video: