• 10/05/2013

23-jarige burgelijk ingenieur wint ‹Egemin ie-net Prijs 2013›

Nieuwe prijs haakt in op trend: ingenieurs moeten naast 'harde' technische kennis ook over uitstekende soft skills en groot aanpassingsvermogen beschikken. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Trefwoorden: #award, #egemin, #ie-net, #ingenieur, #master, #mechatronica, #robot

Lees verder

HR

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET.BE - De Egemin ie-net Prijs – een award geschraagd door de ingenieursvereniging ie-net en het bedrijf Egemin Automation – bekroont het beste afstudeerwerk bij ingenieurs.

Helemaal nieuw is het initiatief niet. Tot voor acht jaar bestond de competitie al, maar in samenwerking met de ingenieursvereniging werd dit jaar de draad weer opgenomen.

Dat gebeurde ongetwijfeld onder impuls van het structurele tekort aan technisch talent en andere, op dezelfde leest geschoeide awards voor afstuderende ingenieurs die vandaag al bestaan.

Zij het dat deze competitie op een - ietwat - andere leest geschoeid is. Uiteraard dient het onderwerp van de masterscriptie verband te houden met industriële automatisering, het werkveld van Egemin. Maar de jury beoordeelt in dit geval niet de scriptie, maar wel de innovatieve ideeën en creatieve invalshoeken die het verschil maken.

De keuze van deze criteria is geen toeval: uit diverse studies blijkt dat soft skills en het aanpassingsvermogen van ingenieurs steeds belangrijker worden voor organisaties. Technische bagage blijft uiteraard centraal staan, maar volstaat niet langer: een technisch toptalent moet ook 'zachte' kwaliteiten aan boord hebben.

De HR-specialist USG Innotiv noemt dat 'Engineering the Engineer' en uit een onderzoek van het Nederlandse bureau Jelmer bleek dat ‘constructief ontwerpen' als belangrijkste competentie van de eerste plaats verdrongen was door soft skills zoals projectmanagement- en communicatievaardigheden (zie link onderaan).

Maar het blijft hoe dan ook een positief initiatief: als we het technische beroep willen opwaarderen, moeten alle belanghebbenden aan hetzelfde zeel trekken. Mentaliteit verander je niet van vandaag op morgen. Daarvoor is een volgehouden inspanning nodig.

Jan Vercammen, gedelegeerd bestuurder van Egemin Automation, in dat verband “Het is ons doel om jonge ingenieurs te blijven stimuleren om te innoveren, zowel op technisch als op creatief vlak. Als winnaar van de eerste Egemin ie-net Prijs heeft Noë van Bergen dit op voortreffelijke wijze gedaan.”

Noë van Bergen kon de jury overtuigen met het hoge ontwikkelingsniveau van zijn dossier, en de manier waarop hij creatief kon meedenken buiten het geijkte denkkader. Het feit dat zijn dossier als doel heeft om te automatiseren was natuurlijk ook een pluspunt.

De 23-jarige Antwerpenaar zit in zijn laatste masterjaar burgerlijk ingenieur werktuigkunde, optie mechatronica en robotica aan de KU Leuven. Zijn masterscriptie gaat over tijdsoptimaal padvolgen van differentieel vlakke systemen, toegepast op een portaalkraan met visiegebaseerde evaluatie.

“Ik had me geen betere carrièrestart kunnen inbeelden. De voorbereiding van mijn kandidatuur koppelde de masterproef aan de industriële relevantie ervan, die ik nu met eigen ogen mag gaan ontdekken. Het aanstaande jaar verwacht ik ontzettend veel van de expertise van Egemin te leren, in totaal verschillende bedrijfsomgevingen. Ik reis ontzettend graag en hoop een uitdagende toekomst bij Egemin tegemoet te gaan”, aldus de trotse winnaar.


(Bert Belmans)

OP DE FOTO
De juryleden met de winnaar. Vlnr: Marc Guns, Division Manager Egemin Handling Automation; Martin De Prycker, managing partner Qbic Fund; winnaar Noë van Bergen; Jan Cannaerts, CI engineer Mondelez International; Peter Bresseleers, Project Manager Egemin Process Automation en Lara Donners, HR Manager Egemin.

DE PRIJS
Er is geen geldprijs, maar wel eentje 'in natura': de winnaar mag bij Egemin professionele ervaring opdoen op drie verschillende continenten: Europa – Azië – USA, en dit in een periode van 9 maanden tot 1 jaar. Leuk voor de winnaar en het inrichtende bedrijf, dat meteen een toptalent kan laten meedraaien in zijn organisatie!


LEESTIPS
Dag van Ingenieur bevestigt: soft skills worden belangrijker

Soft skills belangrijkst voor burgerlijk ingenieur van de toekomst

Encon Energieprijs 2012 geeft kans aan jonge afgestudeerde ingenieurs

Een eerste debat over de ingenieursenquête - whitepaper

Jonge ingenieurs zijn flexibel en leergierig, maar... - column