• 10/05/2013
  • |     BB

Arbeiders en bedienden? ‹Nee, toekomst is aan grey collars›, stelt Manpower

Nieuw type van talent maakt zijn opmars binnen de industrie: de ‹grey collar›. Deze kenniswerker combineert beste talenten van werken met de handen en het hoofd. Althans volgens Manpower.

Trefwoorden: #arbeider, #bediende, #blue collar, #grey collar, #manpower, #white collar

Lees verder

HR

( Foto: Manpower )

ENGINEERINGNET – 'Dit is geen toeval meer', stelt Manpower. 'De grens tussen handenarbeid (blauwe boorden) en hoofdarbeid (witte boorden) vervaagt hoe langer hoe meer'. Die vaststelling geldt althans voor de VS.

Uit een Amerikaanse studie blijkt namelijk dat maar liefst 93% van de industriëlen in de VS ervan overtuigd is dat ze met het juiste talent de industrie terug op de kaart kunnen zetten.

Overigens kunnen ze zich in de VS zulke uitspraken veroorloven: onder impuls van hun zeer lage energieprijs – met dank aan het goedkope schaliegas - is er in de VS een ware 'manufacturing revival' aan de gang om productie uit het buitenland terug te halen én in eigen land vast te houden. In Europa daarentegen is het alle hens aan dek om industrie en banen te behouden.

Maar anderzijds lijkt de vaststelling van het 'juiste talent' ook wel op te gaan voor Europa en België, want ook in ons land klagen de werkgevers over een tekort aan zogenaamde STEM-profielen (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

“De industrie van vandaag is in weinig nog te vergelijken met die van enkele jaren terug”, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Productieprocessen worden gedigitaliseerd, robotica vervangt handenarbeid, ketenproductie maakt plaats voor modulaire productie binnen kleine teams, inspectie en sturing wordt geautomatiseerd, …"

"Door deze technologische vooruitgang muteren de industriële beroepen en dus ook de rekrutering. Kortom, er is nood aan een nieuwe ‘klasse’ werknemers met meer transversaal talent: de kenniswerker.”

Wat heeft zo'n grey collar aan talent aan boord?
De tijd dat de leidinggevende taken van het management strikt te scheiden was van de puur uitvoerende taken van de arbeiders is voorbij, vindt Manpower. De grey collar – de kenniswerker - combineert het beste van beide werelden.

De grijze boord ‘ontwikkelt, verwerkt en gebruikt informatie in zijn werk.’ Hij kan programmeren, geautomatiseerde productiemachines in netwerk bedienen en onderhouden, doet aan troubleshooting, interpreteert statistische data van de procescontroles en probeert op basis daarvan de kwaliteit te verbeteren.

Hij functioneert moeiteloos in multidisciplinaire teams (management/arbeiders), denkt mee met het management om ten dienste van de klant de processen, diensten en producten te verbeteren.

Behalve technische vaardigheden heeft de grey collar ook transversale kwaliteiten waardoor hij zich voortdurend kan aanpassen aan de snel veranderende omgeving en waardoor hij zelf de controle behoudt over zijn professionele mobiliteit en inzetbaarheid.

De spanning zal blijven toenemen
Volgens Leroy zal de spanning op de markt van technici alleen maar toenemen. “Vandaag reeds zijn de ‘grey collar’-technici uitermate gegeerd en kennen ze hun marktwaarde. Daardoor verhoogt de druk op de lonen. Krijgt een technicus elders een kans, dan speelt hij dat uit bij zijn huidige werkgever."

"Die verhoogt liever het loon dan zijn ‘zwarte parel’ te verliezen. Dat remt de mobiliteit in een periode waarin het economisch klimaat niet aanzet tot het nemen van risico’s. En dat terwijl bedrijven almaar veeleisender worden en kandidaten zoeken die direct inzetbaar zijn."

Lijst met grijze boorden is lang
De lijst met grey collar-profielen is alvast lang: industriële onderhoudstechnici, technici HVAC-automatisering (heating, ventilation, and air conditioning), alarm- en branddetectietechneuten, instrumentenbouwers (ontwerp productieapparatuur), kwaliteitstechniekers, specialisten draaibank/freesmachine, verwarming en koeling.

Leroy: "Bovendien zien we dat de sectoren almaar meer specifieke certificaten of brevetten vereisen, zoals de Cedicol-opleidingen - G1, G2 en G3 (verwarming), certificaat van bekwaamheid voor koeltechnieker, LSE/VCA (veiligheid), BA4 en BA5 (elektriciteit)."

"Een reden te meer om het potentieel van de kandidaat te valideren en zeker te zijn van zijn motivatie en vermogen om een leven lang te leren. Vergeet ten slotte niet dat de grey collar nog kan doorgroeien in teambeheer- of managementfuncties." Waarvan actie.