• 13/05/2013

Wetenschappers ontdekken hoe vogels navigeren

Wetenschappers van de Universiteit van West-Australië achterhalen de wijze waarop vogels navigeren.

Trefwoorden: #ijzeren ballen, #Mattias Lauwers., #University Western Australia

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- Elk jaar maken miljoenen vogels tochten over de oceaan en continenten. De vogels worden hierbij gestuurd door het magnetisch veld van de aarde. Sinds tientallen jaren trachten de wetenschappers te achterhalen hoe de vogels het magnetisch veld detecteren.

In samenwerking met ' the Keays lab at the Institute of Molecular Pathology (IMP)' in Wenen en de onderzoekers van 'The University of Western Australia's Centre for Microscopy, Characterisation and Analysis (CMCA)' hebben deze kunnen achterhalen hoe dit mogelijk is.

De ontdekking die gepubliceerd wordt in de online versie van 'Current Biology' wordt melding gemaakt van ijzeren ballen in de neuronische sensors. Deze
neurale cellen, met name haarcellen, werden ontdekt in het oor en zijn verantwoordelijk voor het detecteren van geluid en hoogte. Opmerkelijk hierbij is dat iedere cel één ijzeren bal bezit en deze bal zit in elke cel op dezelfde plaats.

De bevinding bouwt voort op eerder werk van de Keays lab en de CMCA die vorig jaar nog veronderstelde dat ijzerrijke cellen in de snavel van duiven de magnetische sensoren waren, maar deze blijken nu eigenlijk gewoon bloedcellen te zijn.

De ijzeren ballen werden gevonden in elke vogel of het nu een duif of struisvogel is, dixit Mattias Lauwers. ontdekker van de ijzeren ballen.


(LVD)