• 13/05/2013
  • |     BB

Volvo Car start in Zweden met productie eerste viercilinder motoren

Volvo Cars start met productie van eerste hoogefficiënte viercilinder motorversies. Dat is een belangrijk onderdeel van de onafhankelijkheidsstrategie van de Zweedse autobouwer.

Trefwoorden: #volvo cars

Lees verder

Nieuws

( Foto: Volvo Cars, Derek Crabb )

ENGINEERINGNET.BE - Volvo Cars heeft grote plannen voor de toekomst. De autobouwer investeerde de afgelopen twee jaar ruim 230 miljoen euro in het aanpassen van zijn productie in het Zweedse Skövde aan een nieuw productiesysteem om hyperflexibel motoren te kunnen bouwen. Daarbij worden alle motorvarianten op één enkele productielijn worden gebouwd.

De ontwikkeling en productie van de geheel nieuwe motoren vormen een belangrijk onderdeel van de onafhankelijkheidsstrategie van de Zweedse autofabrikant. Voor zijn toekomst heeft de autobouwer ervoor gekozen de ontwikkeling en productie van motoren volledig in eigen handen te nemen en het aantal motorvarianten te verminderen.

"Dit is een mijlpaal in onze geschiedenis", stelt Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering. "We creëren een draagvlak voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën met een brandstofefficiëntie van wereldklasse."

In de Zweedse motorenfabriek zijn de voorbereidingen voor de productiestart van de nieuwe VEA-motoren - Volvo Engine Architecture – intussen al twee jaar in volle gang.

"Eén van de grootste uitdagingen was de nieuwe indeling van de productielijn voor de bewerking van de cilinderblokken. We hebben dertig bewerkingsstations verplaatst en omgebouwd", zegt Oskar Falk, Vice Presedent Global engine Production. Kostprijs: ongeveer 60 miljoen euro.

VEA bestaat uit 4-cilinder benzine- en dieselmotoren. Samen met de elektrificatie van het aandrijfsysteem vervangt VEA de eerdere architectuur met 8-cilinders op drie verschillende platformen.

De nieuwe VEA motoren zijn ontwikkeld door een team Zweedse ingenieurs. De nieuwe en kleinere 'high-intelligence'-motoren leveren hogere prestaties dan de 6-cilinders en verbruiken minder brandstof dan de huidige 4-cilinders.

De lancering van de nieuwe motoren zal plaatsvinden tussen 2013 en 2015. Voor 2013 is een productie gepland van bijna 20.000 motoren en tegen het einde van het jaar zal de productiesnelheid worden opgevoerd naar 2.000 units per week. De eerste motoren worden het najaar van 2013 ingebouwd in de Volvo`s S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80.


ACHTERGROND
Of de fabriek in Gent een rol zal spelen in de toekomst van Volvo Cars, is minder zeker. Bij een recent bezoek kreeg Vlaams minister-president Kris Peeters te horen dat de loonkosten er omlaag moeten. Volvo stelde toen bereid te zijn auto's te blijven bouwen in België, maar dan moeten er hervormingen komen om de loonkosten in de industrie naar een acceptabel niveau te brengen.