• 14/05/2013
  • |     BB

Universitaire spin-off InSilico Genomics haalt 1,2 miljoen euro op

‹Dit is Belgisch› InSilico Genomics, dat zich bezighoudt met databeheer van het menselijk genoom, heeft 1,2 miljoen weten op te halen bij particuliere investeerders.

Trefwoorden: #genoom, #insilico, #InSilico Genomics, #sequencing, #ulb, #vub

Lees verder

research

( Foto: InSilico Genomics )

ENGINEERINGNET.BE - InSilico Genomics, een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles, heeft het oorspronkelijk doel om een half miljoen euro op te halen voor zijn kapitaalsverhoging, ruimschoots overtroffen.

'De 1,2 miljoen euro volstaat om de commerciële ontwikkeling van ons platform voor het lezen, opslaan en delen van genetische gegevens te waarborgen', stelt het jonge bedrijf in een mededeling.

Het extra kapitaal naar verluidt nodig om een computerplatform voor het beheer van genetische gegevens op de markt te brengen. InSilico DB is een onlinetool die het beheer van genetische informatie vereenvoudigt door deze beter toegankelijk te maken voor onderzoekers en artsen.

Via het platform zullen laboratoria in staat zijn om de genetische gegevens van verschillende technologieën – verschillende sequencingmethoden – te lezen, op een eenvoudige manier te ordenen, te delen en te bewaren en vervolgens naar de taal van de voornaamste bestaande analysetools te vertalen, wat het werk van onderzoekers aanzienlijk vergemakkelijkt.

“Wij zijn van mening dat de vennootschap InSilico Genomics kans heeft om hét platform voor de wereldwijde uitwisseling van genetische gegevens te worden”, stellen de oprichters David Weiss-Solis en Alain Coletta.

Onder de investeerders zitten enkele grote kleppers: de oprichters van Ogone, Mechelynck en Pierson; Thrombogenics-oprichter Désiré Collen; Jean Stephenne, ex-CEO van GSK Biologicals en Jean-Marie Delwart, oprichter van verschillende biotechnologiebedrijven.


ACHTERGROND
De medische vooruitgang op het gebied van genetica maakt een proactievere, efficiëntere en op de specifieke behoeften van iedere patiënt afgestemde geneeskunde mogelijk. Maar ondanks de duizelingwekkende daling van de sequencingkosten blijft deze vooruitgang momenteel beperkt tot instellingen voor geavanceerd onderzoek. De belangrijkste hindernissen zijn de behandeling van – zeer grote aantallen – vertrouwelijke gegevens en de manier waarop de verwerking, overbrenging en raadpleging van die gegevens wordt georganiseerd.