• 15/05/2013

Publiek debat: zes vakspecialisten nemen energiebeleid overheid op korrel

Weinig verrassingen op het publiek debat met zes energiespecialisten dat onlangs in C-Mine plaatsvond. De voornaamste conclusie: de overheid moet een stabieler beleid voeren.

Trefwoorden: #emab, #energie, #vib

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bemas )

ENGINEERINGNET.BE - 'De sleutel tot meer energiezekerheid in België en Europa ligt bij een grotere interconnectiviteit tussen landen en nieuwe mogelijkheden om duurzame energie efficiënter op te slaan'.

Dat zijn enkele conclusies van een recent debat tussen 6 energiespecialisten uit de industrie en de academische wereld, dat recentelijk doorging in het Limburgse C-Mine. Rond de tafel: energiespecialisten van Elia, de Universiteit Gent, Borealis, Essencia, WE-Power, Zero Emission Solutions en Nyrstar.

Kritiek op het overheidsbeleid
Door de versnippering van initiatieven en doelstellingen op Europees, federaal en regionaal niveau stijgt de complexiteit en de prijs voor zowel producenten als consumenten van elektriciteit.

De panelleden konden zich vinden in de mening van Els Brouwers, adviseur Energie & Klimaat bij Essencia: “Het overheidsbeleid op de diverse niveaus loopt soms door elkaar. Dit zorgt opnieuw voor extra kosten en onzekerheid voor de bedrijven. Want wat heeft de industrie nodig? Stabiliteit en rendabiliteit. Kies als overheid een bepaald doel, en leg de instrumenten vast die nodig zijn om er te geraken."

"In Europa wordt te vaak ‘neen’ gezegd. Vergelijk dit bijvoorbeeld met de VS, en hun radicale keuze voor investeringen in schaliegas. Men kan er kritiek op hebben, maar het resultaat is wel dat de gasprijs er momenteel drie keer lager ligt dan in Europa. Het is in deze wereldwijde context dat onze bedrijven moeten concurreren.”

Opslag en interconnectiviteit doorslaggevend
Ondanks de angst van de voorbije strenge winter dat de bevoorrading in het gedrang zou komen is dit in de toekomst niet het grootste probleem.

Frank Vandenberghe, Chief Officer Energy & System Management bij Elia: “Technisch kunnen we er perfect voor zorgen dat de bevoorrading in België in alle omstandigheden gegarandeerd blijft door grotere interconnectiviteit in West-Europa. We zitten in onze regio immers met een buffercapaciteit van ongeveer 20%. Dit vraagt wel bijbehorende investeringen en dan worden we geconfronteerd met een maatschappelijk draagvlak dat niet altijd positief staat tegenover nieuwe, grote infrastructuurwerken."

"Daarnaast wordt de opslag van hernieuwbare energie een issue naarmate deze bronnen een groter aandeel van de energiemix zullen uitmaken. In Duitsland heeft men radicaal gekozen voor een kernuitstap en sterke focus op zon en wind, met flexibele gascentrales als buffer."

"Maar wanneer meer dan 50% van de energie door wind of zon wordt opgewekt, moet je manieren hebben om die opgewekte elektriciteit op piekmomenten op te slaan om bijvoorbeeld ‘s nachts te kunnen gebruiken. Dit is een grote uitdaging."

Lieven Stalmans, energie-expert bij Borealis ziet een mogelijke oplossing in de chemie: ‘Bij zeer lage energieprijzen, wanneer er massaal zon en wind is, kan je door elektrolyse waterstof maken uit water en dit injecteren in het methaan van het aardgasnetwerk.'

Ook Els Brouwers ziet opslag van energie als heilige graal in deze problematiek: "Als we alle subsidies die nu gaan naar het stimuleren van soms immature vormen van hernieuwbare energieopwekking zouden kanaliseren naar research & development rond innovatieve vormen van energieopslag, zouden we echt investeren in een exportgerichte technologie met grote toegevoegde waarde over de hele wereld. Als je iets innovatief en betaalbaar maakt, zal het zich automatisch verspreiden."

Op de slotvraag ‘welk item zou u bovenaan de prioriteitenlijst van de overheid zetten?’, lagen de antwoorden in dezelfde lijn: blijven gaan voor een groenere economie, maar met duidelijke keuzes die voor stabiliteit zorgen voor alle spelers op de markt.

Prof. Dr. Johan Albrecht (UGent): "De meer dan 500 miljard euro subsidies die de OESO jaarlijks spenderen aan fossiele brandstoffen moeten in dit kader ook ter discussie worden gesteld."


(Bavo Van Eyken)

ACHTERGROND
Het debat werd ingericht door EMAB (Energy Managers Association Belgium) en VIB (Vereniging voor inkoop en logistiek) rond het thema ‘De spanning tussen een competitieve energiebevoorrading en ambitieuze energiedoelstellingen in België’.