• 16/05/2013

Genomineerden Leeuw van de Export 2013 gekend

Een jury van prominenten uit de economische wereld heeft zes Vlaamse bedrijven genomineerd.

Trefwoorden: #ADB, #Henri Essers, #Leeuw van de Export 2013, #Medec Benelux NV, #Punch Powertrain, #Vermeiren Princeps, #Voka

Lees verder

Nieuws

( Foto: FIT – Dirk Van Steerteghem )

ENGINEERINGNET.BE -- Een jury van prominenten uit de economische wereld heeft bekend gemaakt welke zes Vlaamse bedrijven kans maken op de Leeuw van de Export-onderscheiding.

Voor dit jaar werden Brouwerij L. Huyghe, Medec Benelux, Vermeiren Princpes, ADB, H.Essers en Punch Powertrain genomineerd.

We omschrijven hieronder de activiteiten van de genomineerde bedrijven onder de categorie; maximaal 49 werknemers

Brouwerij Huyghe is een familiale brouwerij met 22 verschillende soorten bier in haar portfolio, vooral speciaalbieren.

Met 17 medewerkers realiseerde het bedrijf uit Melle in 2012 een omzet van ruim 18,5 miljoen euro. Daarvan kwam 75% uit de export naar 60 landen wereldwijd.

Medec Benelux NV produceert hoogwaardige anesthesieapparatuur en werd opgericht in 1994. Initiële doelmarkten waren België en Nederland, maar al snel breidde Medec Benelux ook uit naar andere landen. In 2012 exporteerde het Aalsterse bedrijf naar 93 landen wereldwijd. Maar liefst 99,66% van de omzet in 2012 – bijna 9,5 miljoen euro – is afkomstig uit het buitenland. Medec Benelux telt ondertussen 40 medewerkers.

Vermeiren Princeps bakt artisanale speculoos, zonder innoverende technologische innovatie uit de weg te gaan. In 2010 lanceerde de Bornemse kmo ook haar speculoospasta, een echt exportsucces. Vermeiren Princeps exporteert de Vlaamse specialiteiten naar 19 landen, van Japan over de VAE tot de VS. Met 18 medewerkers realiseerde het bedrijf in 2012 een omzet van bijna 9,5 miljoen euro, waarvan 67% afkomstig is uit export.

De genomineerde bedrijven onder de categorie; 50 of meer werknemers

Het Zaventemse ADB ontwerpt, ontwikkelt en produceert oplossingen voor luchthavenbebakening. In 175 landen, op meer dan 2000 luchthavens staan op de landings- en taxibanen de producten van ADB opgesteld. Met 384 medewerkers haalde het bedrijf in 2012 een geconsolideerde omzet van 159 miljoen euro. Daarvan was 97% afkomstig uit export.

Henri Essers richtte het transportbedrijf op in het Limburgse Eksel in 1928. In 1995 werd het hoofdkwartier van H. Essers in Genk gevestigd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een toonaangevende logistieke dienstverlener voor topspelers in sectoren zoals chemie, farmaceutica en gezondheidszorg. H. Essers verleent logistieke diensten voor export van goederen naar alle landen van Europa, maar ook – in mindere mate – naar andere landen zoals de VS, Israël, Zuid-Afrika, Brazilië en Panama. In 2012 behaalde deze onderneming een geconsolideerde omzet van ruim 388,3 miljoen euro. Daarvan was 84% afkomstig uit het buitenland. H. Essers stelt 3390 medewerkers tewerk.

Punch Powertrain ontwikkelt, ontwerpt en produceert Continu Variabele Transmissies (CVT’s), hybride en elektrische aandrijvingen. De hoofdzetel is gevestigd in Sint-Truiden. Sinds zijn oprichting in 1998 exporteert het bedrijf naar 36 landen wereldwijd. De geconsolideerde omzet bedroeg in 2012 meer dan 150,1 miljoen euro, volledig gerealiseerd in het buitenland. Bij Punch Powertrain zijn 497 medewerkers in dienst.

De laureaten worden bekend gemaakt tijdens een event op 18 juni 2013. Vlaams minister-president zal de prijzen uitreiken.


(LVD)