• 21/05/2013
  • |     BB

Ingenieurs begeleiden Solar Impulse tijdens transamerikaanse oversteek

Ingenieurs van engineeringconsultant Altran begeleiden de Solar Impulse tijdens transamerikaanse vlucht. Dat betekent: kiezen uit niet minder dan 4 miljard vluchtmogelijkheden.

Trefwoorden: #altran, #Deutsche Bank, #lausanne, #Omega, #Schindler, #solar, #solar impulse, #Solvay, #Swisscom

Lees verder

Nieuws

( Foto: Altran )

ENGINEERINGNET.BE - Het zonnegedreven, lichtgewicht vliegtuigje Solar Impulse van de Ecole Polytechnique de Lausanne zal nog dit voorjaar de Verenigde Staten van kust tot kust oversteken.

De vlucht past in een testprogramma dat de grootste uitdaging - om in 2015 rond de wereld te vliegen - moet voorbereiden. Zonder bij te tanken uiteraard, want de Solar Impulse is volledig brandstofvrij.

De vaste engineeringpartner van het ambitieuze project, Altran, laat nu weten tijdens de 5.000km lange oversteek voor de vluchtleiding te zullen instaan. Andere partners in het project zijn onder meer Solvay, Omega SA, Schindler Liften, Deutsche Bank en Swisscom.

Volgens Altran is de vluchtplanning alvast geen sinecure: zijn teams zullen rekening moeten houden met het chaotische en sterk gevarieerde Amerikaanse landschap, met zijn bergen, open vlaktes, kust- en woestijngebieden. Bovendien zijn er nog de complexe weersomstandigheden.

Voor de 'go' of 'no go'-beslissing met betrekking tot het opstijgen en het vliegtraject heeft Altran een aantal analyse- en berekeningsinstrumenten ontwikkeld.

Op basis van de modellering van complexe verschijnselen en integratie van de recentste meteorologische gegevens en luchtverkeersleidingsgegevens, zorgen deze instrumenten voor snelle besluitvorming rond het opstijgen en landen, vaak het meest complexe deel van de vlucht.

Om de gegevens en vliegroutes te beoordelen en het vliegtuig de best mogelijke kans op slagen te geven, hebben Altran-deskundigen zelfs vier miljard verschillende vluchtmogelijkheden onderzocht.