• 22/05/2013
  • |     BB

Verdienstelijke scores voor Belgische studenten op Shell Eco-marathon 2013

Belgische studenten halen verdienstelijke plaatsen in de diverse categorieën van de Shell Eco-marathon in Rotterdam. Tijdens de wedstrijd werden niet minder dan vijf records verbrijzeld.

Trefwoorden: #eco-marathon, #ecomarathon, #energie, #rotterdam, #shell

Lees verder

Techniek

( Foto: Shell Eco-marathon )

ENGINEERINGNET.BE - Na drie dagen strijden in de straten van Rotterdam, was het zondag 19 mei de laatste dag van de 29e editie van de Shell Eco-marathon Europa 2013. De Belgische studenten deden het goed, zij het dat er geen eerste prijzen inzaten.

Zo eindigde de Universiteit van Bergen met haar wagen op benzine 3e in de categorie Urban Concept. Bij de Prototype-wagens op benzine eindigde het ECAM-team van ECAM Brussel op de 15e plaats, het Thomas More Eco Drive-team van de Thomas More (Lessius) Campus De Nayer eindigde 25e in deze categorie waaraan toch 38 ploegen deelnamen.

Het Luikse EcoMotion-team van de 'Haute Ecole de la Province de Liège' heeft met haar prototype op Ethanol 1060 km afgelegd en strandde daarmee op de vijfde plaats in die categorie.

“Het is prachtig om te zien dat de studententeams het zo goed hebben gedaan in deze Europese competitie”, aldus Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland.

“Door de competitie in een stedelijke omgeving te organiseren willen we het algemene publiek kennis laten maken met duurzame mobiliteit en hen het enthousiasme en de technologische inventiviteit van de deelnemers tonen.”

De ongeveer 3.000 Europese deelnemende studenten hadden als doel om met hun zelfgebouwde voertuigen zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Speciaal voor deze competitie was de openbare weg rondom Ahoy in Rotterdam omgetoverd tot een stratencircuit.

De Europese editie van Shell Eco-marathon vond dit jaar voor de tweede keer plaats in Rotterdam. Het evenement wist in vijf dagen ruim 50.000 bezoekers te trekken.


VERBRIJZELDE RECORDS
De Europese teams lieten zich niet uit het veld slaan door het wisselvallige weer. Integendeel, maar liefst vijf records werden verbrijzeld.
(1) Polytech Nantes uit Frankrijk heeft in de waterstof klasse een resultaat gereden van 145,7 km/kWh.
(2) Electricar solution (Frankrijk) heeft met hun elektrisch voertuig 376,2 km/kWh gereden.
(3) Schluchspecht (Duitsland) reden met hun diesel voertuig 315,4 km/l.
(4) In de ethanol klasse heeft DTU Road Runners (Denemarken) een resultaat van 612,3 km/l behaald.
(5) Met een score van 1224,1 km/kWh heeft SCS Pasquet (Frankrijk) met hun elektrisch voertuig het nieuwe record gevestigd in de prototypeklasse.