• 24/05/2013

Kleinste druppel vloeistof ooit gecreëerd

Wetenschappers creëren in het CERN de kleinste druppel vloeistof tot op heden.

Trefwoorden: #CERN, #Julia Volkovska, #kleinste druppel vloeistof, #Vanderbilt University

Lees verder

Nieuws

( Foto: Physics Department / Vanderbilt )

ENGINEERINGNET -- Wetenschapster Julia Volkovska (Vanderbilt Universiteit) en haar collega's creëerden in het Zwitsers onderzoekscentrum CERN de kleinste druppel vloeistof ooit.

Deze druppel werd bekomen door protonen tegen loodatomen te laten botsen en dit tegen zo een hoge snelheid dat de snelheid van het licht wordt evenaard. Uit berekeningen kan geconcludeerd worden dat de druppels maar kortelings bestonden en dat ze honderdduizend keer kleiner waren dan een waterstofatoom.

Met deze ontdekking laten we de oorsprong van collectief gedrag zien”, concludeert Velkovska, professor aan de Vanderbilt universiteit. “Het maakt niet uit welk materiaal we gebruiken: botsingen zijn altijd heftig genoeg om 50 subatomische deeltjes te produceren voordat we een collectief, samensmeltend gedrag zien.”

Deze ontdekking komt als een verrassing. De wetenschappers hadden niet verwacht dat proton-lood-botsingen genoeg energie zouden produceren om exotische materie te creëren, dit omdat protonen 208 keer lichter wegen dan loodatomen. Men kan het resultaat vergelijken met een kogel afvuren op een appel”, dixit Velkovska.

Uit de experimenten blijkt dat de kogel (proton) door de appel (lood) vliegt, maar dat er genoeg energie wordt geproduceerd om deeltjes rondom het kogelgat te smelten. Hierdoor ontstaan de piepkleine druppels.


(LVD)

Op de foto boven (vlnr): Shengquan Tuo, Julia Velkovska en Dillon Roach in het Vanderbilt's CMS Center.