• 27/05/2013
  • |     BB

Producent Ebema investeert in hightech betoncentrale

‹Dit is Belgisch› Het Limburgse Ebema investeert 17,3 miljoen in hoogtechnologische betoncentrale. Inclusief 17,3 meter lang stuurbord, een hoogstandje van Vlaamse engineering.

Trefwoorden: #betoncentrale, #ebema, #limburg, #p&v

Lees verder

Techniek

( Foto: P&V )

ENGINEERINGNET.BE - Ebema, producent van betonnen bestratingsproducten, investeert 18,5 miljoen euro in zijn fabriek in Zutendaal.

Het grootste deel van de investering is bestemd voor een fabriek van 7000m². Die moet de flexibele productie van kleine series mogelijk maken, op maat en vraag van de klant.

“De kern van de nieuwe fabriek wordt de hoogtechnologische betoncentrale die het mogelijk maakt om nieuwe producten zoals lichtreflecterende betonstenen te produceren”, zegt afgevaardigd bestuurder Jan Panis van Ebema.

De betoncentrale herbergt nog een hoogstandje van Vlaamse engineering: een stuurbord van maar liefst 17,3 meter, ontwikkeld en geconstrueerd door het eveneens Limburgse P&V.

Volgens Johan Meykens, Project Manager bij P&V, was dat geen sinecure: “De borddelen moesten manipuleerbaar blijven als ze op de werf aankwamen. Bovendien moest er rekening gehouden worden met de beperkte ruimte op de vrachtwagen. Ook het plaatsen van de stuurborden in een hoek, in de nabijheid van de betonmengers, vormde een extra uitdaging”.

Gezien de lengte, moest de stuurkast opgedeeld worden in 14 kasten van elk 1,2m en 1 hoekkast van 0,5m. De kasten werden geplaatst op vaste sokkels om ze zo in 3 delen te kunnen transporteren.

De installatie zal naar verluidt eind mei 2013 operationeel zijn.


ACHTERGROND
Ebema is een producent van bestratingsproducten in beton. Het Belgisch familiebedrijf telt zowat 200 medewerkers in 2 vestigingen, in Zutendaal en Rijkevorsel, die samen een omzet van 39 miljoen realiseren.

P&V Elektrotechniek is actief in het ontwerp en assemblage van laagspanningsborden. Sinds zijn oprichting in 1986 profileert het bedrijf zich enkel en alleen op die core business. Het groeide uit tot één van de belangrijkste spelers in België. Het bedrijf, waar 170 mensen werken, produceert zowel maatwerk als serieproducten.