• 29/05/2013
  • |     BB

Grootste zonnestroominstallatie van Brussel op dak van Audi-fabriek

Grootste zonnestroominstallatie van Brussels Gewest met vermogen van 3,6 MWp op dak van Audi in Vorst. Jan Brouckaert van Eoluz: "Preventief onderhoud zal rendement met 10% verhogen."

Trefwoorden: #audi, #audi brussel, #eneco, #eoluz

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eoluz )

ENGINEERINGNET.BE – De grootste PV-installatie van het Brusselse Gewest, goed voor het equivalent van het stroomverbruik van 1.000 gezinnen, produceert sinds kort stroom voor autobouwer Audi in Brussel. De installatie, op een dak van 37.000m², laat toe om de jaarlijkse CO2-uitstoot met 2.222 ton te verminderen. Dat is het equivalent van meer dan 22 miljoen autokilometers per jaar.

Audi kan intussen al een mooi 'duurzaam' palmares voorleggen. Al in 2000 werd het bedrijf door het Brusselse Gewest als één van de eerste Brusselse bedrijven uitgeroepen tot ecodynamische onderneming met 2 sterren. Sinds 2003 haalt de fabriek met drie sterren onafgebroken de hoogste waardering van het gewestelijke milieucertificaat. Bovendien beschikt de vestiging sinds 2001 over het EMAS-certificaat van de Europese Commissie en heeft het sinds 2012 eveneens het ISO 50001 certificaat.

Exploitant Eneco van zijn kant investeerde de afgelopen jaren fors in duurzame elektriciteitsproductie in België. Tegen 2016 wil Eneco de meest duurzame energieleverancier van het land zijn, met 100% in België opgewekte duurzame elektriciteit. Vandaag is dat al 43%.

Eoluz, dat het project ontwikkelde en de installatie heeft ontworpen en gebouwd, zal instaan voor monitoring en onderhoud de komende jaren. De installateur wil vooral proactief onderhouden. Algemeen directeur Jan Brouckaert: "Naar schatting één op twee PV-installaties in België zou nauwelijks of niet systematisch onderhouden worden. Nochtans kan een installatie zoals bij Audi mits de juiste optimalisatie en opvolging tot 10% meer opbrengen."