• 31/05/2013

Technologische samenwerking Nederland en Hongkong voor afvalverwerking

Het Nederlandse bedrijf WSS en Hongkong Polytechnic University ondertekenden onlangs een Memorandum of Understanding voor samenwerking tijdens een handelsmissie.

Trefwoorden: #afvalverwerking, #biomassa, #Hongkong, #Nederland, #Technologische samenwerking, #vuilnisbelt

Lees verder

Techniek

( Foto: Government Hongkong )

ENGINEERINGNET.NL -- Nederland en Hongkong gaan de komende jaren intensief samenwerken op het gebied van afvalverwerking. In Hongkong vindt een ware afvalcrisis plaats door de toenemende hoeveelheid afval en de beperkte ruimte.

Dagelijks komt er 13.500 ton afval vrij dat naar de vuilnisbelt gaat. Probleem is echter dat er maar drie stortplaatsen zijn en dat die tussen 2014 en 2018 dicht zullen slibben.

In het kielzog van minister Liliane Ploumen reisden 50 bedrijven mee naar Hongkong, Shanghai, Peking en Chengdu. Naast de MoU tussen WSS en de Hongkongse universiteit, ondertekende de minister een samenwerkingsovereenkomst met de autoriteiten van Hongkong.

Bedrijven, kennisinstituten, industrie en overheid uit Nederland en Hongkong gaan de komende jaren intensief samenwerken op het terrein van opleidingen, innovatie, uitwisselen van ervaringen en bij de formulering en uitvoering van het Hongkongse afval- en recyclingbeleid.

Het Nederlandse bedrijf WSS brengt kennis in op het gebied van hoogwaardige registratieapparatuur voor afvalsystemen op basis van RFID. Dit staat voor Radio Frequency Identification. Met deze techniek is het mogelijk om van een afstand informatie op te slaan en af te lezen van zogenaamde RFID-tags.

Dit maakt integraal beheer van huishoudelijke en industriële afvalstromen mogelijk. Door registratie en administratieve verwerking te automatiseren geeft een RFID-systeem inzicht in de kosten en de opbrengsten van het afvalverwerkingsproces.

Verder is er interesse in Hongkong voor een afvalverbrandingsinstallatie met een capaciteit van 3.000 ton per dag, waarvoor een bedrag van 1,5 miljard euro beschikbaar is. Daarnaast zijn twee installaties nodig die biomassa verwerken.

De capaciteit van deze biomassa installaties ligt op 200 ton per dag voor de eerste faciliteit en 300 ton per dag voor de tweede. Ook wil men de bestaande vuilnisbelten uitbreiden.


(LH)