• 31/05/2013
  • |     BB

Fabriek Lanxess Kallo 'ruilt' productie met Amerikaanse Bushy Park

Lanxess plant herschikking van productielijnen en gamma rubberchemicaliën in zijn fabriek in Kallo. Er verdwijnen 45 banen. Ook stopt in 2014 de productie van Vulkacit MOZ.

Trefwoorden: #Bushy Park, #kallo, #lanxess, #López-Remón, #RUC

Lees verder

HR

( Foto: Lanxess, Luis López-Remón )

ENGINEERINGNET.BE – Lanxess laat weten de productie van de versneller Vulkacit CZ te verhuizen van Kallo naar zijn fabriek in het Amerikaanse Bushy Park. Tegelijk wordt de productie van Vulkacit DZ en Vulkacit NZ van Bushy Park naar Kallo overgebracht. De verhuis wordt naar verluidt in de loop van 2014 gepland.

“Het bundelen van onze productiecapaciteiten maakt het mogelijk om de efficiëntie en de slagkracht van onze fabriek in Kallo te verhogen”, zegt Luis López-Remón, hoofd van de Rubber Chemicals business unit.

In de wereldwijde business voor versnellers staan westerse chemiebedrijven onder druk. 'Wij zijn zelfs de enige westerse onderneming in de wereldwijde top vijf van leveranciers, die gedomineerd is door Aziatische concurrenten', stelt Lanxess.

Tegelijk moet Kallo zich meer gaan toeleggen op producten met een hogere technologische inhoud. Daarom zal het bedrijf ook de productie in Kallo 'stroomlijnen'. “Vanuit de bandenindustrie is er een duidelijke vraag naar hoogtechnologische producten. We passen onze portfolio aan zodat we ook in de toekomst met innovatieve, duurzame en rendabele producten op deze trend kunnen inspelen”, aldus López-Remón.

De onderneming stopt daarom in 2014 in Kallo met de productie van de vulkanisatieversneller Vulkacit MOZ. “Het product heeft op de markt het einde van zijn levenscyclus bereikt. We kunnen onze klanten betere alternatieven aanbieden”, verduidelijkt López-Remón.

Door de herschikking worden er 45 functies – van de huidige 205 in de Rubber Chemicals (RUC) fabriek in Kallo – afgebouwd. In een mededeling stelt het management dat het 'een grondig sociaal plan heeft uitgewerkt dat nu met alle sociale partners zal worden besproken om tot de best mogelijke oplossingen te komen voor alle betrokken werknemers'.

De herschikking van de productieportfolio valt niet uit de lucht: begin mei (2013) kondigde de groep al aan maatregelen te zullen nemen om internationaal de concurrentiekracht van zijn sites te verbeteren binnen het segment Performance Chemicals (zie leestip hieronder). “Wij zijn niet immuun voor sterke dalingen van de vraag. Daarop reageren wij altijd proactief”, zei voorzitter van de raad van bestuur Axel Heitmann toen.


ACHTERGROND
De business unit Rubber Chemicals heeft wereldwijd zowat 560 medewerkers en produceert op sites in Leverkusen, Brunsbüttel en Krefeld-Uerdingen (Duitsland) naast plants in Kallo (België), Bushy Park (VS), Jhagadia (India) en Isithebe (Zuid-Afrika).