• 04/06/2013
  • |     BB

Umicore's nieuwe Franse productielijn voor katalysatoren operationeel

Umicore heeft nieuwe productielijn voor katalysatoren voor zware dieselvoertuigen in Franse Florange-fabriek in gebruik genomen. Duitsland volgt naar verluidt weldra.

Trefwoorden: #energie, #green week, #katalysator, #umicore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Umicore maakte eerder al bekend dat er een bijkomende lijn in die fabriek gebouwd zou worden om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar HDD-katalysatoren voor zware dieselvoertuigen. Ook in de nieuwe katalysatorenfabriek in het Duitse Bad Säckingen zal de productie binnenkort opgestart worden, laat het bedrijf weten.

Die lijn is nu operationeel, meldt het bedrijf in het kader van de Green Week, een jaarlijks initiatief van de Europese Commissie dat dit jaar gewijd is aan een betere luchtkwaliteit.

De katalysatoren die in deze vestigingen worden gemaakt, zullen autoconstructeurs en producenten van motoren in staat stellen om te voldoen aan de nieuwe Europese emissienormen.

Umicore startte al in 1968 met de ontwikkeling van uitstootbeperkende katalysatoren. De onderneming groeide uit tot een leider inzake autokatalysatoren voor personenwagens (‘light duty’) en verwierf recent ook een sterke positie voor zwaardere voertuigen (vrachtwagens e.d.).

Wereldwijd biedt Umicore’s katalysatoractiviteit werk aan zowat 2.000 mensen, Daarnaast zijn er ook 6 ontwikkelings- en testcentra.


ACHTERGROND
Sinds de jaren zeventig is het aantal voertuigen op onze wegen, met inbegrip van vrachtwagens en bussen, fors gestegen. Doorheen de jaren hebben overheden dan ook luchtkwaliteitsnormen ingevoerd om de schadelijke effecten van uitlaatgassen op de menselijke gezondheid terug te dringen. Vandaag is bijna elke nieuwe auto - waar ook ter wereld geproduceerd - standaard uitgerust met een katalysator.
In Europa wil de nieuwe Euro 6-norm onder meer de uitstoot van stikstofoxides (NOx ) door dieselvoertuigen met meer dan de helft terugdringen en ook de uitstoot van roetdeeltjes door benzinevoertuigen reduceren.