• 04/06/2013

Robuuste router voor internetverbinding in afgelegen gebieden (+video)

Dit Keniaanse ontwerp heet BRCK en belooft toegang tot het internet, zelfs als er stroomstoringen zijn of verbindingen wegvallen.

Trefwoorden: #3G, #4G, #BRCK, #internet, #Kenia, #mobiel internet, #netwerk, #router, #WIFI

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ushahidi )

ENGINEERINGNET -- BRCK is een heel robuust gebouwd apparaat dat tegen een stootje kan en te verbinden is met verschillende netwerken. Het apparaat werkt net zoals een geavanceerd mobieltje: het switcht moeiteloos tussen ethernet, wifi en 3G of 4G mobiele netwerken.

Ook beschikt de router over een eigen batterij die 8 uur stroom levert, zodat alles blijft functioneren als de elektra uitvalt.

Keniaanse techneuten, verbonden in de non-profit Ushahidi, hebben BRCK ontworpen naar aanleiding van de gewelddadig verlopen verkiezingen in 2008. Toen bleek dat toegang tot informatie krijgen van levensbelang kon zijn. Ushahidi betekent dan ook 'getuigenis' in het Swahili.

In verafgelegen gebieden is het vaak moeilijk toegang tot het internet te krijgen. BRCK is dan ook ontworpen om onder de zwaarst mogelijke omstandigheden nog operationeel te zijn. Maar die zijn niet beperkt tot Afrika.

De BRCK is ook al ingezet tijdens orkanen in de Verenigde Staten, aardbevingen in Japan en Haïti en het monitoren van verkiezingen over de hele wereld.

De BRCK ondersteunt tot 20 apparaten en zendt zulke sterke signalen uit dat deze in meerdere kamers zijn op te vangen. Het apparaat beschikt verder over een 16 GB harddrive. Software hangt in de cloud en maakt het mogelijk om het apparaat van afstand te monitoren.

Vandaag loopt nog een campagne op Kickstarter om geld bij elkaar te krijgen om over te gaan tot commerciële productie van BRCK. Voor 200 dollar is het apparaat daar te koop.


(LH)

Video: