• 05/06/2013

LRM investeert 450.000 euro in Fish 2 Be

De Limburgse Investeringsmaatschappij investeert 450.000 euro in viskwekerij Fish 2 Be.

Trefwoorden: #Fish 2Be, #Jiri Bossuyt, #LRM

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE -- De LRM investeert via haar Arkiv dochter in de jonge starter Fish 2 Be. Fish 2 Be is gespecialiseerd in het kweken van baby snoekbaarsvisjes. Hiermee wilt het jonge bedrijf een ecologisch alternatief aanbieden ten einde de overbevissing tegen te gaan.

Jiri Bossuyt, stichter van Fish 2 Be en bio-ingenieur van opleiding is gespecialiseerd in aquacultuur. Hij heeft deze ervaring opgedaan in meerdere viskwekerijen in Europa. Zo kwam hij op het idee om een eigen viskwekerij op te richten.

Het kweken van baby visjes (ook wel pootvisjes genaamd) verschilt aanzienlijk van het “vetmesten” van diezelfde pootvisjes tot vis voor consumptie. Het vraagt veel technische kennis, omdat de parameters inzake waterhygiëne en voeding onder alle omstandigheden optimaal moeten zijn.

Omwille van deze moeilijkheidsgraad is er vandaag een tekort aan pootvisjes in de markt. Jiri Bossuyt speelde met zijn gespecialiseerde achtergrond in op deze opportuniteit en richtte Fish 2 Be op.

Fish 2 Be kweekt de pootvisjes in een gesloten en volledig gecontroleerd systeem. Gedurende een cyclus van 3 maanden groeien de visjes vanuit de viseieren tot pootvisjes van 10 gram. Vervolgens worden de visjes verkocht aan viskwekers die ze verder opkweken tot verse vis voor de eindconsument.

Ook de keuze om te starten met het kweken van snoekbaars is weloverwogen. Snoekbaars is in bepaalde Europese regio’s gekend als een delicatesse. Omdat het een roofvis is, is het aanbod uit vijverkweek daarenboven zeer beperkt. De snelle groei, de lage stressgevoeligheid en de goede overlevingskansen van snoekbaars, zijn dan weer uitstekende troeven voor een geslaagde commerciële kweek.

In een eerste fase speelt Fish 2 Be in op het huidig tekort aan pootvisjes bij gespecialiseerde kwekers. Het is de doelstelling om te evolueren naar een permanente aanvoer het hele jaar door. Nadien wil Fish 2 Be vanuit een nieuwe vestiging op Agropolis in Kinrooi de productie uitbreiden. Fish 2 Be zal daarbij uitgroeien tot een kwekerij en pilootbedrijf voor de commerciële kweek van diverse vissoorten.

Om deze ambities waar te maken investeert LRM 450.000 euro in het kapitaal van Fish 2 Be via haar Arkiv-dochter.

De starter stelt momenteel al 3 mensen te werk. De maatschappelijke zetel is gevestigd in GreenVille, het cleantech dienstencentrum in Houthalen, waar de jonge starter toegang krijgt tot het Limburgs Cleantech ecosysteem en kan terugvallen op de secretariaatsdiensten. De pootviskwekerij is gevestigd in Kinrooi.


(LVD) , Nancy Fockedey)