• 07/06/2013

Afweercellen tegen tuberculose ontdekt

Nederlandse wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar de bestrijding van tuberculose.

Trefwoorden: #Ildiko van Rhijn, #tuberculose, #Universiteit van Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, Mycobacterium tuberculosis )

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontdekten in het menselijk bloed afweercellen die vetachtige stoffen in tuberculosebacteriën herkennen.

Deze stoffen kunnen het vaccin tegen tuberculose verbeteren. Volgens immunoloog en onderzoekster Ildiko van Rhijn is er dringend behoefte aan een verbeterd vaccin.

Een bijkomend voordeel van de recente vondst is volgens haar dat de vetachtige stoffen uit het onderzoek ook in resistente bacteriën zitten.

Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte veelal veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie is in 1882 ontdekt door Robert Koch.

Het huidige tuberculosevaccin is meer dan 100 jaar oud en biedt slechts gedeeltelijke bescherming dixit Ildiko van Rhijn. De antibioticakuur duurt lang en helpt niet in alle gevallen.

Hier komt de ziekte veel minder voor dan in ontwikkelingslanden. Wel waarschuwen deskundigen al enkele jaren voor oprukkende resistente vormen van tuberculose die moeilijk te bestrijden zijn.


(LVD)