• 11/06/2013

Bloedvaten in ogen gelinkt aan intelligentie

De breedte van de bloedvaten in het netvlies, vertellen ons jaren op voorhand of iemand kans heeft op dementie of andere problemen.

Trefwoorden: #bloedvaten, #iris, #oog, #psycological science, #Shalev

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia: Oog anatomie )

ENGINEERINGNET -- Onderzoek toont aan dat jongere mensen die laag scoren op intelligentietest, zoals IQ, een hoger risico vertonen op een slechtere gezondheid en een kortere levensduur.

Psychologische wetenschapper Idan Shalev van de 'Duke University' en collega's vroegen zich af of intelligentie zou kunnen dienen als een indicatie die de gezondheid aangeeft van de hersenen en in het bijzonder de gezondheid van het systeem van de bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen leveren aan de hersenen.

Om het verband tussen intelligentie en de gezondheid van de hersenen te onderzoeken, kwamen de onderzoekers met een onverwacht domein op de proppen, met name Oogheelkunde.

Onderzoeker Shalev en collega's gebruikten hiervoor deze relatief nieuwe methode 'digital retinal imaging'. Deze methode onderzoekt aandoeningen in de hersenen door te kijken naar de kleine bloedvaten van de retina aan de achterkant van het oog.

Om te kijken of dat het geval was, bestudeerden de onderzoekers meer dan 1000 mensen die tussen april 1972 en maart 1973 geboren waren. Ze keken naar het IQ dat deze mensen op 38-jarige leeftijd hadden en bestudeerden onder meer de levensstijl, gezondheid en de bloedvaten aan de achterzijde van het netvlies van deze mensen.

De resultaten van dit onderzoek vertelden ons dat mensen die op 38-jarige leeftijd lager scoorden tijdens een IQ-test bredere venules (kleine bloedvaten die er voor zorgen dat zuurstofarm bloed zich kan verzamelen) bezitten.

Dit verband bleek ook overeind te blijven nadat de onderzoekers rekening hielden met de gezondheid, levensstijl en andere factoren die van enige invloed konden zijn op de breedte van de venules.

Zo stelde men ook vast dat mensen met bredere venules lager scoorden wanneer hun neuropsychologische functioneren getest werd.

Opvallend genoeg bleek uit het onderzoek ook dat mensen die op 38-jarige leeftijd bredere venules hadden en nu laag scoorden bij een IQ-test, dit vaak als kind 25 jaar eerder ook al deden.

Het onderzoek wijst erop dat de processen die ervoor zorgen dat de gezondheid van de bloedvaten invloed heeft op het cognitief functioneren van mensen al veel eerder beginnen dan gedacht.

Sterker nog: ze starten al in de kindertijd en dus vele tientallen jaren voordat het cognitief functioneren zichtbaar wordt aangetast en resulteert in dementie of andere met ouderdom geassocieerde problemen in de hersenen.


(LVD)