• 11/06/2013

Mikhail Katsnelson krijgt Spinazopremie 2013

Mikhail Katsnelson ontvangt de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Trefwoorden: #grafeen, #Mikhail Katnelson, #Radboud Universiteit Nijmegen, #Spinozapremie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Radboud Universiteit Nijmegen )

ENGINEERINGNET.NL -- FOM-werkgroepleider prof.dr. Mikhail Katsnelson is hoogleraar theoretische natuurkunde aan het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Alleen al zijn publicaties op het gebied van grafeen werden meer dan twaalfduizend keer geciteerd.

Grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Het kan voorgesteld worden als een vlak bijenraat of kippengaas met de dikte van één atoom. Grafiet kan gezien worden als een opeenstapeling van lagen grafeen.

De koolstofatomen in grafeen zijn alle sp2-gehybridiseerd. Grafeen is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal waardoor het voor zover bekend één van de sterkste materialen is.

De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO kent de prijs van 2.5 miljoen euro toe aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute wereldtop van de wetenschap behoren.

Katsnelson (Magnitogorsk, 1957) is wereldwijd een van de bekendste en meest geciteerde theoretisch natuurkundigen op het gebied van vaste stoffen. Hij is dé toonaangevende theoreticus op het gebied van grafeen en medeauteur van de belangrijkste publicaties over deze tweedimensionale vorm van koolstof waarvoor de ontdekkers Andre Geim en Konstantin Novoselov in 2010 de Nobelprijs kregen.

Hij beperkt zich echter niet tot één onderwerp. Onder meer op het gebied van de theorie over magnetisme, uitwisselingsinteracties tussen elektronen en spindynamica deed hij belangrijk werk.

Hoogleraar natuurkunde Theo Rasing noemt het uitzonderlijk dat Katsnelson op zo veel terreinen van de natuurkunde een belangrijke bijdrage levert. Rasing kreeg zelf in 2008 een Spinoza voor de invloed van licht op magnetisme.

Hij spendeerde een deel van de premie aan de theoretische onderbouwing van zijn experimenten. Katsnelson werd medebegeleider van het promotieproject.


(LVD)