• 11/06/2013

Groot mysterie in afweersysteem van planten opgelost

Onderzoekers van de Wageningse universiteit ontdekken dat samenwerking tussen verschillende receptoren van plantencellen zorgt voor het afweren van schimmels.

Trefwoorden: #afweersysteem, #Centre for BioSystems Genomics, #planten, #Plant Research International, #Sainsbury Laboratory, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET -- Planten krijgen continu te maken met aanvallen van schimmels en bacteriën. Om zich hier tegen te verdedigen, zitten er speciale receptoren aan de buitenkant van de plantencel die ziekteverwekkers signaleren.

Zo'n receptor heeft ook een deel dat door het celmembraan in de cel steekt. Daarmee waarschuwt de receptor de cel: deze kiest bij een aanval zelf voor afsterving zodat een schimmel niet meer de cel kan binnendringen om voedingstoffen op te nemen.

Nu bestaan er naast deze RLK-receptoren, ook RLP-receptoren die geen deel hebben in de binnenkant van de cel. Het is dan ook meer dan 20 jaar een raadsel geweest hoe deze RLP-receptoren toch een cel kunnen waarschuwen tegen schimmels.

Onderzoekers van de Nederlandse Wageningen UR hebben nu, via testen op tomaten, ontdekt dat bepaalde RLP-receptoren samenwerken met een specifieke RLK-receptor, genaamd SOBIR1, om de cel te waarschuwen voor een aanval door schimmels en andere ziekteverwekkers.

De vondst geeft nieuwe aanknopingspunten om gewassen te veredelen zodat die zich beter kunnen afweren tegen ziekten en plagen. Dit kan er toe leiden dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Vervolgonderzoek is gericht op wat er precies in de cel gebeurt zodra SOBIR1 waarschuwingssignalen afgeeft.

Wageningen UR voerde dit onderzoek uit met diverse partners: Plant Research International, het Centre for BioSystems Genomics en het Sainsbury Laboratory in het Verenigd Koninkrijk.


(LH)